A Bizottság 226 millió euro összegű magyar programot hagyott jóvá a kis- és középvállalkozások támogatására az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben – közölte a testület.

Az Európai Bizottság által jóváhagyott, forintban kifejezve nagyjából 90 milliárdos keret a különböző ágazatokban működő kis- és középvállalkozások támogatására irányul az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben.

Ezen intézkedés keretében, amelyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezel, a támogatást új hitelekre nyújtott garanciák formájában nyújtják. Tekintettel a jelenlegi geopolitikai helyzet által okozott nagyfokú gazdasági bizonytalanságra, a  program célja annak biztosítása, hogy a rászoruló vállalkozások továbbra is elegendő likviditáshoz jussanak.

A Bizottság megállapította, hogy a magyar program összhangban van az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel. Ennek alapján a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta a támogatási intézkedést.

Az intézkedés nyitva áll a különböző ágazatok vállalkozásai előtt, különös tekintettel a mezőgazdaságra, az élelmiszeriparra és a biogazdasági értékláncra. A hitelintézeteket és a pénzügyi intézményeket kizárják az intézkedésből.

A támogatható kedvezményezettek a hitel 90 százalékát meg nem haladó állami kezességvállalással fedezett új kölcsönökre jogosultak. A veszteségeket a hitelintézetek és az állam arányosan viselik.