Az MTK sportpark kivitelezésére kiírt nyílt tender eredménytelenségét az ajánlatkérő Magyar Testgyakorlók Köre Budapest tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

A Kerepesi út 17. szám alatti 94 654 négyzetméteres telekre tervezett épületek összes beépített nettó alapterület 21 260 négyzetméter lenne, az opcióval együtt. Ebből a multifunkciós csarnok alapterülete nettó 14 785 négyzetméter, a nyitott résszel és a három szint együtt nettó 17 556 négyzetméter a teljes felület. A csarnok befogadóképessége maximum 4 900 fő. Az opciós részben szerepel - egyebek mellett - a központi épület nettó 2 745 négyzetméterrel, továbbá parkolók, kávézó, lobby, látogatóközpont, apartmanok, az MTK központi irodák, és az MTK központi vezetőségi irodák is.

Az eredménytelenség indoka: a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez, az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel sem. Ajánlatot a következő cégek tettek: a felcsúti FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., a kecskeméti Horváth Építőmester Építőipari Zrt., illetve a sóskúti Bayer Construct Építőipari és Szolgáltató Zrt.

Terv van

A Napi.hu még 2017 februárjában írt arról, hogy tervpályázatot írt ki a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) a budapesti Kerepesi úti Sportpark fejlesztésére. A pályaművek díjazására és azok megvételére 33 millió forintot akar fordítani a sportklub. Ezt a Sagra Építész Kft. nyerte meg. 

Az eredeti tervet is a Sagra tervezhette át nettó 480 millió forintért, erről tavaly augusztusban adtunk hírt. A meglévő tervdokumentációk áttervezését a nyertes ajánlattevőnek úgy kell megvalósítania, hogy az ne igényelje - az időközben megszerzett - építési engedély módosítását.

Idén márciusban írtunk arról, hogy a felcsúti, Mészáros Lőrinchez is kötődő Fejár-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., valamint a győri Euro Generál Zrt. (több kézen is átment a története során, tavalyelőtt ősz óta a Fejér B-Á.L. Zrt.-nél vannak a többségi részvényei) építheti meg az MTK Utánpótlás-nevelési Központját, nettó 6 milliárd 899 millió forintért. A becsült ellenérték kevesebb, 6 milliárd 431 millió forint volt.

Pénz: nincs elég rá

A másik nyílt közbeszerzés eredménytelenségét az ajánlatkérő Állatorvostudományi Egyetem tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben. A Rottenbiller utcai épület korszerűsítésére 1 milliárd 324 millió forintot kapott az Állatorvostudományi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítvány, az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, ez év áprilisban.

A beérkezett ajánlatok mindegyike meghaladja a közbeszerzési eljárásra vonatkozó fedezet összegét. A hiányzó forrást belső átcsoportosítással és saját forrás kiegészítéssel sem tudja biztosítani az ajánlatkérő. 

A közbeszerzésen ajánlatot tettek a következők: West Hungária Bau Kft., EB Hungary Invest Kft., és a Fész Zrt.