Tovább boncolgatja a Telex a Hajdú-Bihar megyei hulladékgazdálkodási cég gázbeszerzési ügyet. A debreceni székhelyű A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. földgázvásárlásra bonyolított le közbeszerzést, amelyet 798 forintos köbméterenkénti áron az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. nyert meg.

Volt azonban a közbeszerzésekről tájékoztató európai portálon egy másik érdekessége is ennek a tendernek. A másik induló, az aszódi Puerta Nánás Kft. volt, ami 100 ezer forint/köbméteres ajánlattal indult el a pályázaton, és lett második ajánlattevő. Aki megnézi a dokumentáció hatodik szakaszát, jól láthatja, hogy abban a 798 forintos győztes, illetve a 100 ezer forintos vesztes ajánlat szerepel - írja a Telex.

Az árkülönbség annyira szembetűnő, hogy többször ellenőrizték a Telex sajtómunkásai, elképzelhető, hogy valami tévedésről van szó, az ajánlat beadásánál, vagy annak közzétételénél rontott el valaki egy-két helyi értéket.

Titokzatos cég

Ezt is, illetve az ajánlattétel motivációit is szerették volna megkérdezni a Puerta Nánás Kft.-től, de a cikk megjelenéséig még nem érkezett válasz. A honlapja szerint a CBA-üzletek működtetése volt eddig a fő profilja, a cégjegyzékben bejegyzett fő tevékenysége az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem.

Több, közbeszerzésekhez értő forrás szerint örömteli ugyan, hogy a beszerzéseken több indulót akarnak látni az ajánlatkérők, ám sokszor érzi azt a szakma, hogy a végeredménye ennek nem a valóban nyílt versenyeztetés kialakítása lett, hanem csak formai megfelelés, azaz színház.

A Puerta Nánás Kft. 2011 novemberében alakult, a vállalkozás tulajdonosa 100 százalékban Sebestyén László, aki több mint 20 éves kiskereskedelmi tapasztalattal rendelkezik, ő az ügyvezető igazgató is. Furcsa, hogy a cég miképpen indulhatott el a pályázaton, ha nincsen rajta az energiahivatal azon felsorolásán, amely a földgáz-kereskedelemre jogosult 213 entitást listázza - jegyzi meg a cikk írója.