Több mint másfél évvel ezelőtt, 2020 elején az Aldiban és a Lidlbenis 858 forint volt a sertéspárizsi kilója, ami azóta sem változott - írja G7, sőt, az utóbbi fél évben a harmadik német diszkontban, a Penny Marketben is ennyi az ár. Úgy tűnik, a diszkontok sertéspárizsija egy olyan termék, amely dacol az inflációval, mert bármi történik, a legolcsóbb verziója 858 forintért mindig beszerezhető.

Mindez nem is lenne furcsa, ha a húsok általában nem drágulnának, de erről szó sincs. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a párizsi hústartalmának a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százaléknak kell lennie. A sertéspárizsi bebetonozott ára akkor lesz igazán érdekes, ha megnézzük a sertés darált hús (20 százalékos zsírtartalmú verziójának) árát az elmúlt 12 hónapban.

Az 1558 forintos stabil ár február-április között egy átmeneti csökkenés után 1598 forintra nőtt, és erre állt be. Vélhetően az új éves beszállítói szerződések eredményét látjuk, és ha ez így van, akkor ez a szint várható jövő tavaszig. A mintát érdemes megjegyezni, mert hasonlót láthatunk például a sertéskarajnál is, amelynek ára az áruházakban 1500-1830 forint/kilogramm között alakul. És a helyzet az 1400-1600 forint/kiló között változó csirkemellfilénél sincs másként

Ha éves szinten nézzük, akkor tavaly augusztus végéhez képest az Aldiban egyszázalékos csökkenést, a Lidlben pedig 5,5 százalékos drágulást tapasztalak a G7 sajtómunkásai, de ez nem a hivatalos, reprezentatív adat, csak az ő kosarunkra és a módszertanukkal mérve igaz. A hús és az olaj drágulását más termékek árcsökkenése kompenzálta, miközben még sosem volt ennyire közel egymáshoz a négy bolt árképzése. A kosár 16-17 ezer forintos összköltségében a legnagyobb eltérés alig 600 forint pillanatnyilag, azaz most tényleg majdnem mindegy, hova megyünk bevásárolni.