A főként élelmiszert árusító boltláncok már a járvány előtt is folyamatosan toboroztak a munkaerőhiány miatt és ezzel nem álltak le. Továbbra is hirdetnek különböző állásokat, köztük eladói pozíciókat.

Órák, fizetések, extrák

Az országszerte több mint 200 boltot működtető Penny Market legújabb hirdetéseiből kiderül, mennyit kaphat egy eladó, akit felvesznek a boltlánchoz.

  • Heti 20 órás munkaidő esetében havonta bruttó 138 ezer forintot,
  • heti 30 órás munkaidőre bruttó 200 ezer forintot,
  • heti 40 óráért pedig bruttó 256 ezer forintot ad a boltlánc.

Megjegyzés

Eredeti cikkünkben a fenti összegekkel szemben 131-244 ezer forint szerepelt, de a boltlánc jelezte, hogym azok ma már nem érvényesek. A A bruttó bérek összegét pontosítottuk és ezek alapján a nettó fizetéseket is újrakalkuláltuk.)

Nettóban - kedvezmények nélkül - a heti 20 órás munka 92 ezer forint, a 30 órás 133 ezer forint, a 40 órás több mint 170 ezer forintot jelent. A többiekhez hasonóan a Penny is ad további juttatásokat, ha lejár a próbaidő. Akkor az első hat hónapra bruttó 90 ezer forintos, vagyis nettóban közel 60 ezer forintos "hűségjutalmat" kap az illető. Ezt követően pedig - a teljes munkaidőben dolgozók - havi nettó 14 ezer forintot kapnak Szép kártyára. A műszakpótlék 30 százalék, a vasárnapi extra az 50 százalék.

Kockázatok a boltláncoknál

Ekkora fizetéssel csábítja a leendő dolgozókat a Penny, a konkurensek már korábban bemutatták, mekkora fizetést adnak az idén a munkatársaknak. Erről még részletesebben szó lesz, fontos azonban, hogy a fizetésemelés bejelentésekor még lehetett számolni a koronavírus-járvány hatásaival. Egyelőre annyi történt, hogy több lánc - például a Tesco, az Auchan és a Spar - a kiugró forgalom és a rendkívüli terhelés miatt soron kívüli, több 10 ezer forintos jutalmat adott a dolgozóknak.

Tehát a járvány miatti felvásárlási láz megdobta a láncok forgalmát, ám a teljes gazdaságban várható hanyatlás, az elbocsátások, a jövedelemcsökkenések hatással lehetnek a későbbi forgalomra. Emellett a kormány a járvány miatt 2010 után újból különadót vet ki az idén kiskereskedelmi cégekre, ez pedig szintén befolyásolhatja a cégek idei teljesítményét.

Mindenesetre eddig még egyetlen kiskereskedelmi cég sem mondta azt, hogy a járvány vagy a kiskereskedelmi különadó miatt átírná a bértábláját.

Mennyit fizet a Lidl és az Aldi?

Mindenesetre a magyar Aldi vezetője, Bernhard Haider a Napi.hu-nak adott tavaly decemberi interjújában azt mondta: 2020-ban 2,5 milliárd forintot fordít a cég béremelésre. Egy kezdő eladó 215-236 ezer forint nettót kap, a több éves gyakorlattal rendelkező boltvezetők bruttója pedig 720-828 ezer forintra emelkedik.

Az Aldi egyik legnagyobb konkurense, a Lidl február elején jelentette be, hogy 7,3 milliárd forinttal emeli a fizetésekre szánt büdzsét. Ez pedig minden Lidl-dolgozót érint. Ennek eredményeként a bolti eladók bruttóban havi 280-380 forintot kaphatnak, függően attól, mióta vannak a cégnél. Az eladók mellett az áruházak ellátását biztosító, a logisztikai központjainkban dolgozó komissiózók - kvázi a raktárosok, áruelőkészítők - kezdőként 290-328 ezer forintot kapnak, három év után pedig 343-396 ezer forintot minden hónapban. A targoncavezetők pedig szintén a Lidlnél eltöltött évek számától függően 316-504 ezer forintos havi bruttóhoz jutnak.

Mennyi a fizetés a Sparnál? A Tescónál és az Auchannál?

A Spar az év elején közölte, hogy ebben az évben 7 milliárd forinttal több jut a fizetésekre. Így a cégnél a legalacsonyabb bruttó alapbér  az áruházi állások esetében a próbaidő alatt 235 ezer forint, próbaidő után 245 ezer forint. A vállalat továbbra is biztosítja a kiemelt teljesítménnyel bíró áruházak számára az alapbéren felüli kiegészítő jövedelmet.

A Tescónak február közepére sikerült egyezséget kötnie a szakszervezetekkel az idei bérekről. A megállapodás szerint a cég az idén 3,8 milliárd forintot fordít bérfejlesztésre és összesen két alkalommal is emeli a fizetéseket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legalacsonyabb elérhető csomag - amely az alapbért és az átlagos pótlékokat tartalmazza - a cafetériával együtt március - augusztus között 275 ezer forint, majd 2020. szeptember és 2021. február 28. között 289 ezer forintra emelkedik. A Tescóhoz hasonlóan kétlépcsős béremelésről döntött az év elején az Auchan. Egy áruházi munkatárs bruttó alapbére 280 ezer forintra ugrott, ehhez jönnek még a pótlékok, valamint az auchanos extrák, például a vásárlási kártya. Az Auchan béremelésével egy áruházi pék pedig 8 órás állásban, pótlékokkal és egyéb juttatásokkal maximum bruttó 355 ezer forintot kaphat, az online áruházban dolgozó kiszállító munkatársak havi bruttó bére pedig 466 ezer forint is lehet.