A részletes vizsgálat annak megállapítására irányul, összhangban áll-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal, hogy Magyarország 108 millió euró összegű állami támogatást kíván nyújtani a Samsung SDI számára a vállalat gödi akkumulátorcella-gyártó üzemének bővítésére irányuló beruházáshoz.

A Bizottság mindenekelőtt azért indította meg a vizsgálatot, hogy megállapítsa, ösztönző hatást fejt-e ki az állami támogatási intézkedés, azaz hogy szükséges-e a támogatás ahhoz, hogy a beruházás Magyarországon valósuljon meg. A Bizottságnak azt illetően is kétségei voltak, hogy az állami támogatás megfelelő és arányos-e, illetve hozzájárul-e a regionális fejlődéshez, és nem jár-e azzal a veszéllyel, hogy eredményeként más uniós tagállamokból munkahelyeket helyeznek majd át Magyarországra.

A vizsgálat megindítását követően a Samsung SDI és Magyarország új állításokat fogalmazott meg és új bizonyítékokat nyújtott be a támogatás szükségességének igazolására. Ezek főbb elemei a következők:

  • Magyarország most úgy érvel, hogy a Samsung vissza nem térítendő beruházási támogatásban és adómentességben részesülhetett volna egy másik, EU-n kívüli helyszínen, ami növelte volna a kérdéses helyszín vonzerejét a magyarországi helyszínnel szemben;
  • a Magyarország által benyújtott új dokumentumokból kiderül, hogy a beruházási projekt céljából végzett helyszínkeresés során a Samsung több európai zöldmezős beruházási helyszínt (új termelőlétesítményt), köztük egy kevésbé fejlett uniós régióban található alternatív helyszínt is számba vett.

Ezeknek az új fejleményeknek a fényében a Bizottság úgy döntött, hogy a már folyamatban lévő eljárás hatályát kiterjeszti a Magyarország által benyújtott új információkra.