Megkezdik kereskedelmi üzemüket azok az ALTEO által Nagykőrös külterületén, illetve Balatonberényben épített naperőműparkok, amelyeket tavaly év közepén akvirált - vagyis: az építéshez szükséges engedélyekkel rendelkező projekttársaságokat vásárolt fel - az energetikai vállalat. Az erőműparkok a cég 2017-2019-es stratégia beruházási program részei.

A balatonberényi naperőműpark egy 13,4 hektáros ipari területen épült fel, kapacitása több mint 6,9 MW. A nagykőrösi naperőműpark 14, egyenként 495 kilowatt névleges villamos teljesítményű naperőmű-egységből épül föl, sajátossága, hogy a panelek nem fix tartószerkezetre kerültek, hanem egytengelyes napkövető rendszerre, így mintegy 15 százalékkal több villamos energia termelhető meg általuk.

"A kivitelezési munkálatok lezártával újabb két működő erőműparkkal bővült a portfóliónk, amelyek stabil eredménytermelő képességükkel hozzá tudnak járulni az ALTEO pénzügyi sikerességéhez. Terveink szerint az erőműparkok működéséből fakadó bevételek a harmadik negyedéves eredményeinkben már látszódni fognak. Az idei évben ugrásszerűen megnőtt a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliónk kapacitása, amely jelenleg - a fotovoltaikus erőműveket és a szélerőműveket beleszámítva - eléri az 55 megawattos összteljesítményt, ez a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatként rendkívül fontos a számunkra" - tette hozzá ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

A létesítmények kereskedelmi működésük megkezdésével a termelt villamos energiát 25 éven keresztül a kötelező átvételi rendszerben (kát) értékesítik, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélye alapján. A két új napelempark összkapacitása 14 MW, az ALTEO Csoport fotovoltaikus portfóliója így már eléri a 20 megawattot. Az ALTEO teljes villamosenergia-termelő kapacitása - a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának teljesítményével, valamint a földgáz erőművi kapacitással együtt - meghaladja a 105 megawattot.