Az év első öt hónapjában 50 százalékkal nőtt Budapesten a csatornahálózathoz kapcsolódni szándékozó háztartások száma 2011 hasonló időszakához képest - tudtuk meg a Fővárosi Csatornázási Művektől. Ez azt jelenti, hogy tavalyhoz képest mintegy másfélszer annyian kezdték meg, vagy már be is fejezték az utcában futó csatornához való csatlakozási folyamatot. Az FCSM szerint azonban a jelentős emelkedés nem elsősorban a talajterhelési díj megugrásának következménye, hanem inkább a fővárosi lakossági szennyvízszállítás rendjében március elsejével beköveztkezett változásoké.

Csekken vagy átutalással

Március elsejtétől a fővárosban a szennyvízszállítás díját az ingatlanon keletkezett és nem az onnan elszállíttatott folyékony hulladék - az elhasznált ivóvíz mennyisége alapján határozzák meg, ugyanúgy, mint a csatornahasználati díjak esetében, aminek alapja szintén a Fővárosi Vízművek Zrt. által mért vízfogyasztás. További változás, hogy ezentúl kizárólag a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) végezhet "szippantós" tevékenységet a fővárosban. A szennyvízszállítási díj márciusától 337,70 forint+áfa/köbméter, amit a módosulás értelmében a továbbiakban csak átutalással, vagy csekken lehet befizetni, mégpedig kéthavonta. A hatóság várakozásai szerint így jelentősen csökken az ellenőrizetlenül kezelt szennyvíz mennyisége, és az átlag háztartások többségének nem okoz plusz költségeket az addigiakhoz képest. Egészen pontosan azoknak a háztartásoknak nem nőnek a költségei, amelyek eddig sem szivárogtatták el a talajba a szennyvizet.

Egyelőre nem állnak rendelkezésre hivatalos számok arról, hogy országosan hányan csatlakoztak a csatornahálózathoz, illetve vágtak bele a folyamatba február elseje, a talajterhelési díj megemelése óta, ahogyan a talajterhelési díjból származó tartozásokról sincs kimutatás. Az azonban borítékolható, hogy az eleve a rendelkezésre álló közcsatornára való rákötés ösztönzésére bevezetett díj megemelése fokozni fogja a lakossági aktivitást.

Bérből, nyugdíjból is vonhatják

A talajterhelési díjat annak kell megfizetnie, aki lehetősége ellenére nem csatlakozott a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára. A díjat 2004 óta kell fizetni, azonban 2012. február 1-től egységdíjának mértéke 1200 forint/köbméterre emelkedett a korábbi 120 forint/köbméter értékről. Fontos tudni, hogy a díjat adóként hajtja be az önkormányzat, nemfizetés esetén késedelmi kamatot vethetnek ki, és a bérből, nyugdíjból is levonható.

Egy átlagos háztartás hozzájárulása a csatornahálózat kiépítéséhez a teljes beruházási összegtől függ, aszerint, hogy milyen nagyságrendű fejlesztésről van szó, és milyenek a területi adottságok. A csatlakozás költsége ezek alapján széles skálán szóródik, pár tízezertől több százezer forintig terjedhet az ár. A beruházások önrészét a víziközmű társulatok tagjainak pénzbeli hozzájárulásából, az önkormányzatok saját forrásából, hitelfelvételből, illetve ezek kombinációjából lehet biztosítani.

A megemelt talajterhelési díj mellett egy átlagos háztartás több tízezer forintot takaríthat meg éves költségvetéséből a csatornahálózathoz való csatlakozással, vagyis az egyszeri befektetés hamar behozza az árát. Azok, akik továbbra sem kívánnak rákötni a hálózatra az önkormányzat jegyzőjének hatósági engedélyével építhetnek 500 köbméter/év kapacitást nem meghaladó és kizárólag házi, kommunális szennyvíz elszikkasztását szolgáló létesítményt, úgynevezett derítőt.

A legutóbbi, 2010-es adatok szerint a hazai lakásállomány mintegy 7,4 százaléka, körülbelül 300 ezer háztartás érintett, azaz csatlakozhatnának a gyűjtőrendszerre, de még nem kötöttek be - tudtuk meg az Vidékfejlesztési Minisztériumtól. A KSH legutóbbi adatai szerint 2010-ben a hazai lakások 72,5 százaléka rendelkezett közüzemi szennyvízgyűjtő-hálózattal, míg az ezredfordulón 51, 1990-ben pedig csak 41,6 százalékuk volt rákötve. Budapesten az ingatlanok alig 5 százalékán, jellemzően a külső kerületek egyes részein megoldatlan a csatornázás - ez mintegy 47 ezer ingatlant jelent a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) honlapján olvashatóak szerint.