A későbbiekben a Flextronics gyártja a Huawei megrendelésre a különböző távközlési eszközöket - jelentette be tegnap Gavin Dai, a Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgatója. A Felextronics pécsi üzeméhez egy ingatlanfejlesztőtől bérlik majd a területet, a gyártáshoz szükséges eszközöket pedig transzferrel biztosítják - mondta érdeklődésünkre Czakó Tibor, a Flextronics magyarországi igazgatója. A cégnek ez lesz az ötödik gyára Magyarországon, a budapesti, a zalaegerszegi, a sárvári és a tabi üzemeiben jelenleg összesen 12 ezren dolgoznak. Korábban az Elcoteq pécsi üzemében gyártottak a Huawei megrendelésére. Most elképzelhető, hogy a Flextronics "megment" egykor a Huaweinek dolgozó Elcoteq munkatársakat, bár a Flextronics vezetői azt mondták, hogy a szabad munkaerő piacról szereznek be munkavállalókat).

Az új pécsi gyártósorról az első termék december 5-én gördül majd le, s a cég az idén száz fő foglalkoztatását tervezi, ami jövőre 500-ra gyarapodhat. Az új összeszerelő csarnok része lesz a Huawei Európai Ellátó Központjának, amely a teljes európai
kontinenset látja el a kínai, multinacionális vállalat termékeivel. A Huawei sok évre tervez Magyarországon - mondta Patricio Qin, a központ igazgató-helyettese, de azt a Napi kérdésére nem árulta el, hogy pontosan hány évre szól a szerződésük a Flextronicsal, és mekkora értékű termék szállítására vonatkozik a megállapodásuk. Az viszont kiderült a sajtótájékoztatón, hogy a Huawei a későbbiekben is gyártat Komáromban, a Foxconn Hungary Kft.-vel.

A Huawei ezzel pontot tett a nyár óta fennálló beszállítói problémája végére. A korábbi, összeszereléseket végző finn gyökerű Elcoteq csődvédelmet kért, s azóta folyamatos nehézségek közepette működött, amely miatt a Huaweinek is módosítani kellett működési tervein. A jelenlegi megállapodással azonban ismét kiegyensúlyozottá válhat a termelés. A Huawei így néhány hetes csúszással tartani tudja azt a tervét, amely szerint eredetileg 2011 végére 1,2 milliárd dolláros bevételt ér el Magyarországon.