Október elsejétől zártkörű részvénytársaságként működik tovább a hazai építőipari közbeszerzések egyik sikercége, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. Az átalakulással létrejövő részvénytársaság a kft.-vel azonos tiszakécskei székhelyen, 14 budapesti és vidéki fiókteleppel és 103 millió forint jegyzett tőkével kezdi el működését - derül ki a Cégközlönyből.

A Duna Aszfalt Zrt. nyitó vagyonmérleg-tervezete szerint a kft. zárómérlegével megegyezően - 2019. december 31-i fordulónappal - 52,4 milliárd forint saját tőkével, illetve 194,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel működik tovább.

"A cégcsoport építőipari vállalatai közül eddig is a Duna Aszfalt Kft. töltötte be a vezető szerepet, így a részvénytársasággá történő átalakulás a tulajdonos döntésének megfelelően a korszerű holding struktúra megerősítését szolgálja" - nyilatkozta korábban Ónodi Barna, a Duna-csoport szóvivője a Magyar építők című lapnak.

Az építőipari kft. tavaly - kizárólag belföldön tevékenykedve - 157,5 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 24,3 milliárd forint adózott eredményt ért el. Az üzleti év végén 3 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a tulajdonos.

A Duna Aszfalt cégcsoport leányvállalatokra is kiterjedő 2019-es összevont (konszolidált) beszámolója szerint 269 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 33,4 milliárd forint korrigált adózott eredménnyel zárt. A Duna Aszfalt konszolidációs körbe bevont vállalkozásai: a Magyar Vakond Út és Építőipari Kft., a Hódút Freeway Aszfaltkeverék Gyártó és Építő Kft.,a Vakond Via Építő és Szolgáltató Kft., a Közgép Zrt., a Hódút Vagyonkezelő Kft., a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft., a Vakond Út és Építőipari Kft., a Hódaszfalt Zrt. és a Banimex Sp.z.o.o (lengyelországi cég, fémszerkezetű építmények, főként hidak építésével foglalkozik).

A cégtulajdonos Szíjj László vagyonát A 100 leggazdagabb 2020-as kiadvány 170 milliárd forintra becsülte, míg a Forbes tavaly ennél nagyobb összegű vagyonbecslést tett közzé, 207 milliárd forint összegben.