Nagy István agrárminiszter október elején egy villányi rendezvényen megemlítette, hogy párbeszéd indulhat a vezetés előtti alkoholfogyasztásra vonatkozó zéró tolerancia fellazításáról. A kormányok gyakran élnek azzal az eszközzel, hogy bedobnak egy ötletet a köztudatba és várják a reakciókat, hogy ez alapján olyan döntést hozzanak, amely szimpatikus az embereknek. Most is megindult a találgatás, hogy vajon valóban lehet-e majd újra inni egy-két pohár sört vezetés előtt.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ villámgyorsan reagált az újból felvetett témára, amikor az RTL Klub híradójával azt közölte, "a szakmai szervezetek minden évben ezt javasolják, de az emberek nem támogatják a lazítást, ezért a kabinet nem tervezi a szabályozás módosítását".

A téma a Kormányinfón is felmerült, az Azonnali.hu kérdezte erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki megerősítette, hogy a kérdés nincs napirenden, ugyanis nem biztos, hogy az emberek meg tudnak állni egy pohárnál. Orbán Viktor egyébként 2010 előtt már megígérte a borászoknak, hogy lazítanak.

Mivel a rapid kormányzati cáfolat után Nagy István miniszter is elzárkózott a nyilatkozattól, nagyon úgy tűnik, hogy ez inkább az agrárminiszter saját gondolata volt, mintsem kormányzati terv.

Jól gondolta a kormány

Az emberek nem nagyon megosztottak ebben a kérdésben, a többség továbbra is fenntartaná a jelenlegi szigort - derül ki a Napi.hu és a Pulzus Kutató közös, reprezentatív közvélemény-kutatásából. A válaszadók 58 százaléka szerint a jelenlegi szigor megfelelő, és mindössze 17 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egy pohár sör vagy bor még beleférne. Az emberek negyede a "nem iszom alkoholt" lehetőséget választotta válaszként, amit úgy is lehet értelmezni, hogy nem érzi lényegesnek ezt a kérdést, bár tény, hogy az ittas vezetés messze nem csak azok problémája, akik volán mögé ülnek.

Becslések szerint Európában a közúti balesetek mintegy negyedét okozza az alkoholfogyasztás úgy, hogy számos országban nincs zéró tolerancia. Magyarországon ez az arány valamivel alacsonyabb, annak ellenére, hogy az alkoholizmus népbetegség.

Tavaly összesen 1394 ittasan okozott baleset történt hazánkban, ebből 47 halálos kimenetelű. A tendencia egyébként az elmúlt években javult, egyre kevesebb az ittasan okozott baleset.

A közvélemény-kutatásban részt vevő nőknek mindössze a 9 százaléka törölné el a zéró toleranciát, ezzel szemben a férfiaknál ez az arány 28 százalék. A nőknek egyébként a 30 százaléka válaszolta azt, hogy nem szokott inni, míg a férfiaknál ez 17 százalékot tett ki.

A bölcsesség a korral jár

A kutatásból egyértelműen az rajzolódik ki, hogy minél fiatalabb valaki, annál inkább úgy gondolja, hogy belefér némi alkohol a vezetésbe. Ehhez az is hozzátartozik, hogy az idősebbek reflexei gyengülnek, így az ital az ő vezetési képességeiket erősebben ronthatja.

A 18-39 évesek 22 százaléka, a 40-59 évesek 16 százaléka, míg a 60 felettiek 12 százaléka enyhítene a jelenlegi szabályon. Az emberek harmada egyébként saját bevallása szerint 60 év fölött nem iszik.

Érdekes kép rajzolódik ki a végzettség szerinti bontásból is. A diplomások 74 százaléka jónak tartja a jelenlegi rendszert és csak 18 százalékuk enyhítene, miközben csak 8 százalékuk állította, hogy nem szokott inni. Ezzel szemben az érettségizettek 29, az általános iskolát végzettek 29 százaléka állította, hogy nem iszik, őt ez a kérdés annyira nem érinti. Így a jelenlegi szigor támogatói is kisebb arányú, 54 és 57 százalékos a középiskolai, illetve alapfokú végzettségűeknél.

Vidéken nem isznak annyit, mint Budapesten

A zéró tolerancia kérdésében nincs nagy különbség a Budapesten és a községekben élők között, az ugyanakkor érdekes adat, hogy miközben a fővárosiaknak csak 14 százaléka állította, hogy nem iszik, a megyeszékhelyek, a városok és a községek lakóinál ez 25-28 százalék.

 

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!