Az életmentés pénzszűke miatt átmenetileg szünetel, alig tudják kigazdálkodni vízimentőkre a pénzt a balatoni települések – írja a Népszava.

Az infláció miatt drágult a szolgáltatás, az önkormányzatok anyagi lehetőségei pedig korlátozottak. Noha a költségvetésünkben az idén is elkülönítettük a szükséges összeget, és kerestük is a lehetőségeket, a korábbi évekkel ellentétben a Balatoni Vízimentő Szolgálat nem tudott szakembert biztosítani, s kellett egy kis idő, míg találtunk megfelelő szolgáltatót – mondta Lombár Gábor Balatonfenyves polgármestere.

A déli parti település végül a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával (VMSZ) kötött szerződést, a két vízimentő a szezon hátralévő részére több mint hatmilliójába kerül a falunak. Eddig kevesebbe került, ráadásul évekig csak egy embert kellett alkalmaznunk, ám néhány éve történt egy baleset, ami után a szakemberekkel egyetértve úgy döntöttünk, ketten lássák el a feladatot – mondta a községvezető.

Kiemelte: a fizetőstrandokon kötelező a vízimentés biztosítása, s bár Fenyvesnek ilyen nincs, bizonyos létszám felett a szabadstrandokra is előírják.

Statisztikai adatok szerint az elmúlt öt évben a csúcsot 2021 jelentette, amikor is 30 település 61 strandján dolgoztak a VMSZ szakemberei, az idénre 24 település rendelte meg szolgáltatásukat 44 strandra.

A VMSZ statisztikái szerint az általuk biztosított strandokon vízimentőik 3452 esetben láttak el sérülteket és 34 bajba jutott embert mentettek ki a vízből.

43 olyan sérültet láttak el a parton, akik ezek után még kórházi kezelésre szorultak.

A mentőtiszti autó és az esetkocsi 71 alkalommal látott el esetfeladatot, mentőhajóikat 180-szor riasztották, ebből 75-ször bajba jutott emberekhez, s 48 alkalommal mentettek ki hajót vagy vitorlást.