Visa, a világ egyik vezető digitális fizetési szolgáltatója figyelmeztetést adott ki, és óvatosságra int mindenki az ünnepi időszakban, mind az online térben, mind a fizikai vásárlások során. Mint írják, fokozott csalási kísérletekre kell számítani.

Magyarországon a Visa adatai szerint 2022-ben a Black Friday hetében az online Visa tranzakciók száma jelentősen magasabb volt az átlagos napi tranzakciókhoz képest.

Egyes árucsoportokban:

  • a ruházat esetében például több mint 60 százalékkal;
  • a műszaki cikkeknél pedig 40 százalékkal nőtt a tranzakciók száma.

csalók kiemelt figyelemmel vadásznak áldozataikra az ünnepek alatt a korábbi adatok és tranzakciók szerint. A Visa által végzett kutatás eredményei rámutatnak, globálisan 2022-ben a csalók körében legnépszerűbb kereskedelmi kategóriák esetében a csalások száma 8 százalékkal volt több az előző évhez képest, és 11 százalékkal volt magasabb az ünnepi szezonban, mint egyéb időszakban.

A jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a csalók a fogyasztók egyedi ajándékok iránti fogékonyságát és az idő rövidsége miatti sietséget használják ki és tulajdonítanak el érzékeny információkat.

A héten már írtunk arról, hogy az Erste is figyelmeztetést adott ki, hogy az ünnepi időszakban még jobban figyeljünk minden online vásárlásra. Az Erste saját monitoring rendszerével már a bankkártyás csalások és pénzügyi visszaélések 90 százalékát meg tudja előzni. A bank folyamatosan fejleszti kiberbiztonsági rendszereit, és közben igyekszik felkészíteni ügyfeleit a veszélyekre: közösen hatékonyabban vehetik fel a harcot a bűnözőkkel szemben.

Csalási módok:

  • Bankkártya adatlopás online térben: Az online vásárlások számának növekedésével a csalók számára nagyobb lehetőség nyílik arra, hogy megszerezzék a vásárlók fizetési adatait.
  • Adathalászat és pszichológiai manipulációk: A mesterséges intelligencia (AI) fejlődése lehetőséget ad a csalók számára, hogy testreszabott adathalász kampányokat készítsenek, ezzel megtévesztve a fogyasztókat. Az adathalász weboldalak gyakran használnak félrevezető reklámokat, illetve egyéb jogellenes technikákat, amivel például a keresési találatok első helyére kerülnek.
  • Egyszer használatos jelszó és bankkártya regisztrációs csalás: A Visa több, az egyszeri jelszavak csalárd megszerzésére irányuló módszert is azonosított, amelyek segítségével a bűnözők az ügyfelek bankkártyáihoz férnek hozzá.
  • ATM vagy fizetési terminálon keresztüli bankkártya-adatlopás: A hagyományos boltok és ATM-ek forgalmának növekedésével a csalók minden bizonnyal az ATM- és POS-terminálokat is felhasználják majd adatlopáshoz.
  • Fizikai lopás: Az illetők megkísérelhetik ellopni a gyanútlan fogyasztók bankkártyáit és/vagy telefonjait a zsúfolt üzletekben, bevásárló központokban vagy parkolókban.
A csalók egész évben készülnek az ünnepi vásárlási rohamra, kihasználva a megnövekedett érdeklődést és a gyanútlan fogyasztókat, akik a tökéletes ajándékot keresve kevésbé figyelnek oda

– mondta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi igazgatója.

A Visa számára elsődleges az ügyfelek biztonsága és ígérik, hogy az év legforgalmasabb időszakában is a hét minden napján 24 órában figyelik a fenyegetéseket. A vásárlók nyugodtak lehetnek az ünnepi szezonban, hiszen a Visa szakértői csapata éjjel-nappal azon dolgozik, hogy megakadályozza a csalásokat.

Tanácsok a biztonságos vásárláshoz

  • A kereskedők ellenőrzése - Válasszuk az általunk már ismert és megbízható kereskedőket. Ha olyan helyen tervezünk vásárolni, amit nem ismerünk, ellenőrizzük a vásárlói véleményeket és az oldal hitelességét.
  • Tartsuk biztonságban személyes adatainkat -  Mindig győződjünk meg a weboldal által használt technológia biztonságáról. A fizetéshez érve, a weblap címének ’https://’-el kell kezdődnie. Az ’s’ a biztonságot jelzi, azaz, hogy adatainkat titkosítják, és biztonságos kapcsolaton keresztül kezelik.
  • Kerüljük a nyilvános WiFi-t, amikor online vásárolunk - A nyilvános WiFi hálózatok gyakran nem biztonságosak, ami megkönnyíti a csalók számára adataink eltulajdonítását. Mindig használjunk biztonságos, privát internet kapcsolatot, amikor vásárlunk.
  • Vigyázzunk a túl jónak hangzó ajánlatokkal - Az online, illetve kéretlen emailekben található ajánlatok gyakran túl jól hangzanak, ahhoz, hogy igazak legyenek, különösen, amikor extrém alacsony árakon árulnak különleges termékeket. Mindig legyünk megfelelően körültekintőek az ilyen ajánlatokkal, ugyanis azok gyakran valótlanok.

Visa az elmúlt öt évben több mint 10 milliárd dollárt fektetett be technológiai fejlesztésbe, többek között a csalások visszaszorítására és a hálózat biztonságának növelésére - közölték.