Az infláció emelkedésének megállítása, majd a 3 százalékos inflációs cél elérése a jegybank számára elsődleges és mindenek fölött áll.

Az MNB az alapkamat további fokozatos emelésére rendezkedik be, amihez változatlanul határozott lépésekre lesz szükség. Az elmúlt két hónap rendkívüli körülményei mellett meghozott 100 bázispontos emeléseit követően megfelelő opció lehet az ütem nagyjából felével folytatni az alapkamat-emelési ciklust - mondta az alelnök.

A következő lépés pontos mértékéről döntését a május végi kamatdöntő ülésen hozza meg a monetáris tanács.

Jön a két számjegyű infláció

Az infláció elleni harcban a kamatok emelése jelenti a legerősebb védvonalat. Ugyanakkor a fogyasztói árakat a globális nyersanyagpiaci- és élelmiszerválság, valamint ellátási problémák egyszerre növelik. Ezt viszont kamatemelésekkel rövid távon kivédeni lehetetlen - fogalmazott Virág Barnabás.

Szavai szerint az infláció a következő hónapokban - hasonlóan a régiónk más országaihoz - nálunk is két számjegyű tartományba emelkedik, erre nem indokolt a kamatok hasonló tartományba történő emelésével reagálni. A várakozásokon keresztül kialakuló, úgynevezett öngerjesztő infláció ellen fellépni viszont kötelező és szükségszerű.

Most kell okosan lépni a jegybank szerint

Az MNB-nek a múlt héten bemutatott, 12 területet érintő átfogó javaslata ( Fenntartható egyensúly és felzárkózás) célja, hogy az egyensúly helyreállítása mellett az évtized végére Magyarország az EU átlagának fejlettségét is képes legyen elérni - mondta Virág.

Komoly veszélyekkel bíró évtizedben van Magyarország, ahol bátor és jó döntésekkel nagyot lehet nyerni, míg hibás lépésekkel végleg le is lehet szakadni" - figyelmeztetett az alelnök.

A 2010-es évtizedben már bevált egyensúly és növekedés képletét a 2020-as évtizedben a fenntartható egyensúly és felzárkózás stratégiájává kell tovább-fejleszteni. Ami működött azt meg kell őrizni, ami elromlott meg kell javítani, miközben több területen új növekedési forrásokat kell aktiválni - tette hozzá a közgazdász.

A teljes foglalkoztatás, a magas beruházási aktivitás, az egyre gyarapodó pénzügyi vagyon és a pénzügyi rendszer stabilitása mind-mind olyan eredmény, amit a jövőben is fenn kell tartani. A magyar növekedési modellt egyre inkább a termelékenység-javítására, a növekvő hatékonyságra és a nagyobb hazai hozzáadott értékre kell alapozni. Kulcs lesz a digitális és a zöld átállás sikeres teljesítése, amihez a tudás, tehetség, technológia és tőke folyamatos fejlesztésén keresztül vezet az út - tette hozzá az alelnök.

Véleménye szerint rövid távon a megbomlott egyensúlyok helyreállítása a legfontosabb feladat, ennek érdekében pedig a költségvetési és folyó fizetési mérleg hiányát mielőbb csökkenteni kell, miközben az inflációt is meg kell fékezni. A rendkívüli világgazdasági környezet az utóbbi kettőt még hónapokig nyomás alatt tartja, ezért az egyensúly helyreállítását a költségvetés kiadási oldalán kell kezdeni. Megfelelő lépésekkel már idén is jelentős javulás érhető el, ami idővel a folyó fizetési mérlegre és az inflációra is kedvező hatással lesz - mondta Virág Barnabás.

Gyengülni kezdett a forint

Néhány perccel azt követően, hogy Virág Barnabás szavai megjelentek, miszerint az utóbbi hónapok 100 bázispontos tempója után várhatóan ennek felére lassíthatja a kamatemelést a jegybank, a forint hirtelen gyengülni kezdett.

Az eurót 382,52 forinton jegyezték negyed nyolckor a hétfő esti 382,27 forint után. Innét pár perc alatt 381-ig erősödött magyar deviza az euróval szemben, utána azonban felfelé vette az irányt és meg sem állt a 384,5 forintos szintig és azóta gyakorlatilag is maradt.