A vendéglátás legjobb hónapjai július és augusztus, ám ekkor még marad a védettségi igazolványos rend, így nehéz lesz a kapaszkodás a gödörből.

A statisztika heti monitoros adatai azt mutatják most már hosszabb távon, hogy huzamosabb ideje küszködnek a vendéglősök a piacuk 40 százalékos elbukása közepette - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Év eleje óta többségében ezt mutatják ezek az adatok (melyek a havi statisztikával azonos módon egy hónapnyi időszakot mérnek, csak éppen a kezdő- és zárónap hetente csúszik egy hetet), de a korábbiak sem jobbak.

A vendégek végül jobb híján elfogadták az elvitelezést, a vendéglősök pedig ügyesen rá is tekertek, volt is rá már fél évük, 2020 novembere óta.

A friss havi statisztika (ami később lát napvilágot egy adott időszakról, mint a heti monitoros) is nyilván az előbbit mutatja azzal, hogy 2021 első negyedévében a bevételeket tekintve még mindig nagyon távol voltak a járvány előtti hónapok. Mások voltak a korlátozások egyébként a márciusi hónapokban, hiszen 2020-ban két ütemben, csak a második felében és a végén jöttek, 2021-ben viszont teljes zár volt, csak elvitelezni lehetett.

Bevételek a vendéglátóiparban (milliárd forint)
évjanuárfebruármárcius
20199194111
202010511068
2021575960
Forrás: KSH,folyó ár, havi adatsor

A volumeneket (mennyiségi adatokat, adag, kiló, liter) nézve is az kerekedik ki, van honnan visszakapaszkodnia a vendéglátózásnak, amivel el is fog telni 2021 egésze (kell hozzá pénz, a sok veszteség után, szakács, pincér, konyhalány és persze a vendég, de az utóbbi sem biztos, ameddig nem kap oltást).

Egyébként nem csak a külföldi vendégek elmaradása keserítette meg a vendéglősök életét, ami a járvány előtti időszakban a piacuk negyedét hozta (2019-ben 380 milliárd forintot az 1465 milliárdból), hanem nyilván a magyarok sem viteleztek el annyit, mint amennyit korábban helyben fogyasztottak.

Ebből pedig az kerekedik ki, hogy 2020 és 2021 márciusai között 600 milliárd forintot buktak a vendéglősök, de a veszteségeknek nincs még vége, hiszen a kilábalás időszakát nem hetekben, hanem csak hónapokban lehet mérni. A 2019-es 1465 milliárdos szint visszatornázása nehéz mutatvány lesz. És a nyári lendület is attól függ, hogyan halad az oltás. 2020 nyarának legjobb hónapja az augusztus volt, 15 százalékos mínusszal.