Már korábban utalt arra az Európai Unió bírósága, hogy milyen ítéletre számíthat Magyarország a gyermekvédelmi törvényeink kapcsán, ezért nem lepődtek meg - mondta a szerdai Kormányinfón Varga Judit igazságügyi miniszter.

Szerinte nagy nemzetközi vita zajlik a gyermekvédelmi törvény körül, és politikai nyomásgyakorlás zajlik. Éppen ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy a kérdést elviszi a népszavazásig, a gyermekvédelmi törvény körüli vita ugyanis hasonló a korábbi migrációs vitákhoz.

Varga szerint "külön levelet kaptak Brüsszelből, hogy a gyermekvédelmi törvényeket változtassák meg", de Brüsszelnek el kell fogadnia és tisztelnie kell a magyar állampolgárok véleményét, ezért döntöttek a népszavazás mellett.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre elmondta, a bírósági ítélethez a gyermekvédelmi törvény úgy kapcsolódik, hogy az ítélet maga a kondicionalitási rendeletról szól. "Uniós pénzt kizárólag azért nem kaptunk meg, mert elfogadtuk a gyermekvédelmi törvényt."

Ahogy arról korábban a Napi.hu is beszámolt, a kezdetben pedofilellenes törvénynek nevezett gyermekvédelmi törvény egyik sarkalatos pontja, hogy "Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést". 

Varga szerint ha ez van az alkotmányban a gyerekek születési neméről, akkor ennek megfelelő törvényt kellett hozni, és az alkotmány nem olyan dolog, amit az EU piszkálhat. Ha az április 3-i népszavazáson a négy kérdésre a "nem" válaszok kapnak többséget, akkor azzal a magyar nép kifejezi, hogy akarja ezt a törvényt.