Londoni felzárkózó piaci elemzők hétfői előrejelzése szerint Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök keddi brüsszeli találkozóján várhatóan megerősítést nyer a magyar kormány törvénymódosítási készségére utaló eddigi kommunikáció, amit a piac máris jutalmaz.

A Commerzbank által befektetőknek összeállított, Londonban hétfőn ismertetett napi devizapiaci helyzetértékelés felidézi, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel tartott megbeszélése után konkrét lépéseket tartott szükségesnek a magyar jegybank függetlenségének biztosítására.

A Commerzbank elemzői szerint a magyar kormány e konkrét lépések megtételéig is "fáradhatatlanul" hangsúlyozni fogja készségét a szükséges reformok végrehajtására, és a keddi Orbán-Barroso találkozó után is hasonló kommentárok várhatók.

Működik a stratégia

A Commerzbank elemzői szerint a piac, amely egyébként is "hajlamos a túlzott derűlátásra Magyarországgal kapcsolatban", máris csökkenő finanszírozási költségekkel és erősödő forinttal jutalmazza ezt. "A kommunikációs stratégia tehát működik", és ha a tények nem cáfolnak rá, a forint valószínűleg tartani tudja jelenlegi pozícióját - vélekedtek hétfői londoni devizapiaci elemzésükben a Commerzbank szakértői.

A piaci derűlátást mutatja a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazásának jelentős csökkentése is. A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar kormánykötvény-kötelezettségek törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a hétfői londoni jegyzésben idei mélypontja közelében, 614 bázispont környékén mozgott. A magyar CDS-árazás a múlt hét eleje óta lendületesen csökken; a magyar törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok egy hete még 700 bázispont közelében jártak a londoni piacon.

A hétfői londoni kereskedésben kialakult magyar CDS-árszint azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 610 ezer euró feletti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon. Ez egy hét alatt hozzávetőleg 80 ezer eurós áresést jelent.

A magyar CDS-árfolyamok január elején még 750 bázispont - tízmillió euró magyar kötvényadósságra 750 ezer euró - feletti rekordokon jártak, vagyis azóta 140 ezer euróval lett olcsóbb az irányadó ötéves magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számolt törlesztésbiztosítási díja Londonban.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

Magyarország CDS-árazása jelenleg már számottevően alacsonyabb például az euróövezeti tag Írországénál: a hétfői kereskedésben az ír CDS-tranzakciók díja 660 bázispont felett mozgott Londonban.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója befektetők számára hétfőn összeállított értékelésében - utalva arra, hogy ebben a hónapban a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke a 2009 novemberében mért eddigi mélypont közelébe esett - annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar gazdaság gyenge teljesítménye az egyik fő ösztönző az egyezség megkötésére a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val, miután a 2010-ben kezdett reformprogrammal "nem sikerült felpörgetni a növekedést".

Pozitv bizalmi sokk

Timothy Ash szerint a magyar kormány emellett "pozitív bizalmi sokk" elérésére is törekszik az EU/IMF-csomaggal.

Más nagy citybeli befektetési házak is nagy valószínűséggel jósolják, hogy Magyarország néhány hónapon belül megállapodásra jut a valutaalappal és az EU-val egy új készenléti csomagról, bár az előrejelzések ennek várható időpontjáról eltérnek.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport citybeli szakértői erről összeállított új prognózisukban közölték, hogy "legkorábban" az első negyedév végére, vagy a második negyedév elejére várják az IMF/EU-megállapodás létrejöttét.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni felzárkózó térségi elemzői legutóbbi átfogó előrejelzésükben megerősítették, hogy alapeseti forgatókönyvük szerint a második negyedévben születik meg az egyezség az új IMF/EU-programról.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni közgazdászai legutóbbi prognózisukban úgy fogalmaztak, hogy véleményük szerint a megállapodás "elérhető távolságban van".