Trenkwalder munkaerő-kölcsönzéssel és  -közvetítéssel foglalkozó vállalat az adatokra hivatkozva közölte, hogy a magyar munkavállalók mindössze 10,6 százaléka dolgozott otthoni vagy hibrid munkavégzés formájában tavaly, szemben az EU 27 országa 22,4 százalékos arányával.

A vállalat szerint a lemaradást tovább növelheti, hogy hatékonysági okokra hivatkozva az idén a munkáltatók jelentős része elkezdte visszarendelni dolgozóit az irodába.

A magyar munkavállalók alig 2,8 százaléka dolgozik teljesen home office-ban, 7,8 százalékuk pedig hibrid formában.

Nem csupán európai viszonylatban, de régiós szinten is jelentős a magyarok elmaradása a home office terén.

Lengyelországban a munkavállalók 12,6 , Szlovákiában 13,1, Csehországban 15,7, Ausztriában pedig 27,5 százaléka dolgozik (részben) otthonról.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója szerint az utóbbi időben jelentősen szűkítették a munkavállalók otthoni munkavégzésre fordítható időkeretét, arra hivatkozva, hogy a munka jobban ellenőrizhető, és beavatkozni is könnyebb. Azonban ezek a lehetőségek már az online térben is maradéktalanul teljesíthetők, így a legtöbb esetben a személyes felügyeletre vonatkozó törekvéseknek nincs valódi haszna.

A Trenkwalder szerint megfelelő keretek között a távmunka – minden előnye mellett – nem okoz hatékonysági problémákat.

A távmunka menő, mindenki jól járhat vele

A távmunkának sok előnye van. Az egyedüllét például növeli a kreativitást, teret enged a produktivitásnak, és jobb egyensúlyt teremthet munka és magánélet között. Persze a megoldásnak vannak korlátai is, de ha ezeket jól kezeli a vállalat és a munkavállalók, akkor még úgy is lehet sikeres egy cég és működhet tökéletes hatékonysággal, hogy akár minden munkavállalója távmunkában dolgozik.
Bővebben--->