A ketreces tartásból származó étkezési tojás idén a június közepéig tartó időszakban 19,3 százalékkal, a mélyalmos 16,9 százalékkal lett olcsóbb éves összevetésben, az átlagos áruk 51,83 forint, illetve 59,8 forint volt darabonként – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AK) legfrissebb összefoglalóiban.

A vágócsirke termelői ára majdnem 18 százalékkal kilogrammonként 411 forintra mérséklődött június elejére. A friss csirkehúsok árának többsége legalább 5-10 százalékkal csökkent 2023 június elejéhez képest.

A vágópulyka és a friss pulykahús feldolgozói értékesítési árai még nagyobb, akár 20 százalékot is meghaladó ütemben mérséklődtek. A vágópulyka feldolgozói értékesítési ára júniusra átlagosan 586,6 forintra mérséklődött kilogrammonként.

A belföldi termelésből származó vágósertés a hónap elején csaknem 7 százalékkal volt olcsóbb, mint egy éve, termelői ára 851 forint. A nyers sertéshúsok többségének szintén csökkent a feldolgozói értékesítési ára, bár csekélyebb mértékben, mint a csirke. A sertéshúsok kiskereskedelmi beszerzési árai többnyire ugyancsak visszaestek az éves összevetés szerint.

Nagy meglepetést tartogatnak az élelmiszerárak, bekukkantunk az inflációs kosárba

Az inflációval kapcsolatban a legfontosabb kérdés az üzemanyagárak alakulása és a szolgáltatószektor árazási gyakorlata lehet. A legnagyobb emelkedés az üzemanyagáraknál pont az áprilisi felmérési időszakra esett – jelezték az Economxnak nyilatkozó szakértők a pénteken megjelenő inflációs adatok előtt, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közöl. Az előző év azonos időszakához képest már csökkenhetett az élelmiszerek átlagára.

A részletekről ITT írtunk bővebben.