Fővárosi Önkormányzatnál 2023-ban is a források és kiadások határozzák meg a tematikát. A jövő szerdai közgyűlés napirendi pontjainak ismertetése során kiderült, hogy a BKV múlt év novemberi és decemberi tartozásának átütemezését kéri a NAV-tól, tekintettel a forráshiányára – számolt az Index.

A háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Budapest energiamegtakarításának eredményeit is ismertette. Az egy évvel ezelőttihez képest 2022 negyedik negyedévére a fővárosban

  • a gázfelhasználásban 40,2;
  • a távhőkiadásokban 37,2;
  • az elektromosáram-fogyasztásban 4,8 százalékot tudtak spórolni.

Az említett 2021-es időszakban összesen 5,5 milliárdot költöttek ezekre, 2022-ben – spórolással együtt is – 15,1 milliárdot. A főváros számára fizetendő állami rezsikompenzációról egyelőre nem volt újabb tárgyalás.

Miután a kormány a Fővárosi Önkormányzatot területi önkormányzatként kezeli, Kiss Ambrus abban bízik, hogy a megyei önkormányzatokkal folytatott tárgyalások Budapestre is kiterjednek majd, és ezek eredményeként, a második tárgyalás után forrásokhoz juthat. A költségvetésben ezért bevételként számolnak már vele.

Jut forrás a fővárosi béremelésekre

Kiss Ambrus oozitívumként számolt be arról, hogy az energiakrízis ellenére megvan Budapest költségvetésében a forrás a főváros cégeinél és intézményeinél dolgozók béremelésére. 2021 stagnálása és a 2022-es év reálkereseteinek szinten tartása után idén 15+1 százalékos emelésre számíthatnak az érintettek. A főváros büdzséjének terhére ez összesen 15 milliárd forint feletti bérkiáramlást jelent.

Budapest lerobbant, használaton kívüli lakásállományának mobilizálására a közösségi költségvetés javaslatainak megfelelően egy olyan pályázatot írnak ki, amelyre a kerületek és az általuk kiválasztott civil szervezetek konzorciumai jelentkezhetnek, hogy a lakhatási problémákkal küzdő emberek számára a birtokukban lévő kerületi lakásokat újíthassanak fel, és adhassanak bérbe e pályázaton elnyerhető forrásból.

Kiss Ambrus szót ejtett arról is, hogy a közvilágítás esetében nagy lépéseket nem lehet tenni, de 2022-ben a főváros közvilágítási cége kicserélt 6700 lámpatestet, és ezekkel idén hatnapnyi közvilágítás költségét takarították meg.