A templomfelújítási támogatásokból jut azoknak is, akik már hozzáláttak ahhoz, de azoknak is, akik most kezdik a templomok szépítését - mondta Soltász Miklós a Komárom-Esztergom megyei Úny községben, ahol bejelentette, hogy a község mindkét temploma - református templom 15 millió, a katolikus pedig 10 millió forintos  - felújítási támogatásban részesül. Az államtitkár hozzátette: a megyében a 39 települést érintő felújítási program a nagyobb városokon túl, zömében a kisebb falvak 30 katolikus, 13 református, 3 evangélikus templomát részesíti 667 millió forint támogatásban.

Soltász közölte azt is, hogy a kormány célja a templomfelújítási programmal az, hogy megtartsa a kisebb települések lakosságát, hiszen ezek a beruházások élettel töltik meg mindennapjaikat, őrzik a közösséget, a kereszténységet. Tíz év alatt Magyarországon, illetve a Kárpát-medence magyarlakta területein több mint háromezer templomot tudtak közösen megújítani az egyházakkal, önkormányzatokkal, és több mint százötven új templom is épült a térségben - tette hozzá.

A kormány által a mostani templomfelújítási programra biztosított csaknem 26 milliárd forintnyi támogatás Magyarország területén 1400, a határon túli területeken pedig 400 templomot érint, a hitéletet, a keresztény közösségeket szolgálva. Ez az összeg az államtitkár szerint a magyar építőiparnak is hatalmas segítséget jelent, s az így a magyar gazdaság újraindításában is nagy szerepet fog játszani, mivel hazai cégek és munkások tudnak a program megvalósításában részt venni.