Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint itthon a nyers tej kilónkénti országos termelői átlagára júniusban meghaladta a 160 forintot, ami mintegy 47 százalékos emelkedésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest, a májusi árakat pedig hat százalékkal haladja meg – írja a Magyar Nemzet, amely szerint ennél magasabb az olaszországi (0,66 eurós, vagyis 265 forintos), illetve a hollandiai (0,58 eurós, 232 forintos) felvásárlási ár. 

Az alapanyag mellett azonban a különböző tejtermékek ára is nagyot nőtt. A tejszín kilónkénti ára az unióban júniusban megközelítette az 1400 forintos szintet (3,48 euró). Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára az előző év azonos időszakához viszonyítva 81 százalékkal, a sovány tejporé 58 százalékkal nőtt.

Már most nagy a drágulás a tejtermékeknél

A magyar tejtermelők viszont egyelőre nem fordultak az export felé, a nyers tej kiszállítása harminc százalékkal csökkent 2022 júniusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Viszont az olcsó hazai felvásárlási árak sem maradnak sokáig: pedig már most is voltak áremelések.

A lap az AKI adataira hivatkozva arról ír, hogy a tehéntúró feldolgozói értékesítési ára 45 százalékkal, a natúr joghurté és a tejfölé 43 százalékkal emelkedett. De drágábban adják a dobozos tartós tejet, amelynek ára júniusban 42 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet. Tavalyhoz képest a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a trappista sajtért például 58 százalékkal, a 2,8 százalékos hosszan friss (ESL) tejért 36 százalékkal kellett többet fizetni júniusban a boltokban.

Az áremelkedés végét egyelőre a szakemberek sem tudják megjósolni, a tejtermelő gazdaságok ráadásul egyre nehezebb körülményekkel találják szemben magukat. A hőség miatt a tehenek egyre kevesebb tejet adnak, az aszály pedig tönkreteszi a legelőket. Ráadásul a téli takarmányellátás is akadozhat. Az is problémát jelent, hogy a hőség miatt a tehenekkel már a téli takarmányt etetik fel, mert nem lehet őket kivinni a legelőkre a hőhullám miatt.