2022 májusában drágult utoljára a taxizás Budapesten, akkor 33 százalékkal nőttek az árak. Az addigi 700 forintos alapdíj 1000 forintra, a 300 forintos kilométerdíj 400 forintra, míg a 75 forintos percdíj 100 forintra emelkedett.

2022 decemberében, miután megszüntették a benzin és a gázolaj hatósági árát, a taxisok szinte azonnal reagáltak, és mielőbbi áremelést szerettek volna elérni.

A totalcar.hu arról ír, hogy a fővárosi önkormányzat és a taxis szervezetek között már decemberben megkezdődtek a tárgyalások, az első megállapodás-tervezet a hírek szerint 19 százalékos áremelést tartalmaz.

Növekvő infláció, megszűnt hatósági ár

A kiszivárgott hírek szerint a tárgyalások során a szolgáltatási díjak emelésének fő indoka az volt, hogy 2022 májusa óta látványosan nőttek az árak mindenhol. Ugyanakkor az is súlyosbító tényező, hogy megszűnt az üzemanyagok ársapkája. 2021 novemberétől 480 forintos hatósági áron tankolhattak a taxisok is, ez azonban 2022 decemberében megszűnt.

A megállapodás-tervezet szerint a szolgáltatások áremelkedése kétféle verzióban jöhet szóba:

az egyik változat az lenne, hogy az alapdíj 1500 forintra, a kilométerdíj 440 forintra, a percdíj pedig 110 forintra növekedne. A másik verzió esetén a kilométerdíj és a percdíj nem változna – tehát marad 400, illetve 100 forint –, viszont ebben az esetben az alapdíj 1900 forintra emelkedne. A javaslatot a Fővárosi Közgyűlésnek kell elfogadnia.

A héten derült ki, hogy hatalmas visszalépés jön a fővárosi taxizásban: noha a legtöbbször lehetetlen taxihoz jutni Budapesten, több társaság a tumultusra válaszul inkább megszünteti az előrendelési szolgáltatását is.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke elmondta, hogy ezt azért teszik, mert így hatékonyabb lesz Sokszor 15-20 percig várakoznak üresen egy-egy előrendelés alkalmával a megrendelési címeken.

Emellett ismert jelenség, hogy csúcsidőszak idején sokszor majdnem lehetetlen taxihoz jutni. Az év végén többször is akadt rá példa, hogy a diszpécserek közölték: késve vagy egyáltalán nem tudnak kocsit küldeni. Ez a helyzet nem egyedi: hasonló gondokkal küzdenek más nagyvárosok is.