Korábban az került nyilvánosságra, hogy mivel a minisztereknek a kormány megbízásának megszűnése után hat havi fizetés jár, ez a havi 5 milliós keresetű eddigi tárca nélküli miniszterek, Süli János (Paks) és Mager Andrea (nemzeti vagyon) esetében 30 millió forintot jelent - olvasható a portálon.

Az új korlátozó szabály közülük Süli Jánost nem érinti, mert ő nem gazdasági társasághoz került, hanem államtitkári rangban a Külgazdasági és Külügyminisztériumban folytatja eddigi munkáját. A miniszter és az államtitkár a kormányzati igazgatásról szóló törvény szerint nem kormánytisztviselő, hanem politikai felső vezető, a hat havi juttatást pedig nem végkielégítésnek nevezik.

Érintheti viszont a korlátozás Mager Andreát és azt a másik két, a tárca nélkülieknél kisebb fizetésű minisztert, aki kimaradt a kormányból: Kásler Miklóst és Benkő Tibort. Ugyancsak vonatkozik a szabály néhány államtitkárra és alacsonyabb beosztású tisztviselőre. Ők tehát csak akkor kapják meg a törvény szerint egyébként járó összeget, ha a magánszektorban folytatják. A tisztségükből távozó közigazgatási és helyettes államtitkárok pedig a felmentési időre járó illetményüket nem kapják meg, ha állami céghez kerülnek.