A szürkehályog-műtét rutinbeavatkozás, ám ennek az eljárástípusnak a száma sokkal jobban visszaesett idehaza a járványévek alatt, mint más uniós országokban: 2021-ben lakosságarányosan csak Romániában végeztek belőle kevesebbet.

magánszektorban több százezer forintba kerülő műtétre az állami egészségügyben jelenleg több mint 12 ezren várnak. A hivatalos lista lefaragása lassan halad, az elmúlt fél évben csak pár száz fővel csökkent, de a G7-nek nyilatkozó szemorvos szerint a valóságban inkább nőttek idén a várakozási idők, ugyanis a jelenlegi szabályozási környezet nem kedvez a járvány előtti szemműtétszámok elérésének – írja a lap.

A szürkehályog-műtétre 2022 májusában is még majdnem 17 600-an vártak, akkor az átlagos várakozási idő 62 nap volt. Majd 2023 márciusára ez lecsökkent közel 12 900 főre – erről akkor írtunk, amikor megkaptuk a hivatalos várólista adatokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.

NEAK akkor közölte, mindent megtesznek azért, hogy 2023-ban a várólisták hossza rövidüljön és a várakozó betegek száma csökkenjen, ezért többletfinanszírozást adnak azoknak a szolgáltatóknak, amelyek betegeket vállalnak át máshonnan. Most, fél évvel később a NEAK várólista-adatbázisa szerint az országban szürkehályog-műtétre 12 492-en várakoznak, az átlagos várakozási idő pedig 44 nap.

Egy névtelenséget kérő szemészorvos szerint, amíg nem tesznek be a rendszerbe egy teljesítményalapú bérelemet, addig az orvos nem érdekelt a műtétszám növelésében.

Szinte csak az operál, aki szeret.

Ugyanakkor a magánegészségügyi ellátónál a szürkehályog-műtét körülbelül 265-290 ezer forintnál kezdődik, de a beültetett lencsétől függően az ár 400-520 ezer forint is lehet.

 

Túlterhelt orvosok sztrájkolnak Európa-szerte: nem képesek megfelelően ellátni a betegeket

A súlyos munkaerőhiány miatt nem csak az orvosok, de a betegek is jelentős romlást érzékelhetnek az ellátás minőségében. Mi lehet a megoldás? Bővebben --->