Felértékelődhetnek a magyarországi föld alatti földgáztároló, ha az Ukrajnában tároló ügyfelek a készleteiket nyugatabbra, például Magyarországra mentenék a háborús események miatti kockázatok elkerülésére - írja a Világgazdaság "üzleti körökre" hivatkozva. A gáz ilyen indíttatású kimenekítésének nagy az esélye.

A hazai kapacitásoknak több mint a háromnegyede állt üresen február 26-án a hivatalos uniós statisztika szerint, a tárolók kihasználtsága 24,11 százalékos. Bár az elmúlt napokban többször is megesett, hogy a két hazai tárolótársaság, a Magyar Földgáztároló Zrt. és a Hexum Zrt. valamelyik létesítménye gázt fogadott, ez aligha függ össze a készletek Ukrajnából történő feltételezett átköltöztetésével, hiszen a betárolás a fűtési idényben sem szokatlan lépés. Ha valóban sor kerül nagy mennyiségű gáz átszállítására, annak nyoma lesz az érintett kapacitások aukcióján is.

Áram viszont továbbra sem érkezik keleti szomszédunktól, holott vasárnap le kellett volna zárulnia az ukrán rendszerirányító múlt hét derekán indított tesztjének. Az Ukrenergo azt ellenőrizte, hogy országa áramrendszere önmagában is el tudja-e látni a felhasználókat olyan műszaki színvonalon, amilyenen azt az uniós ENTSO-E áramrendszer tagjai – például a Mavir Zrt. – teszik.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.