Néhány napja marad már csak azoknak, akik biztosítói megtakarítás elindítását tervezik, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk – hívja fel a figyelmet a GRANTIS, független tanácsadó cég.

Az egyszeri és rendszeres díjas életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások is szocho-mentesek maradhatnak, amennyiben a megtakarító június 30-ig eljuttatja az aláírt ajánlatot a pénzintézethez.

Nem érdemes kicentizni

A MetLife azt javasolja, hogy ne csak az ajánlat érkezzen be júniusban, de a megtakarítás első díja is. Ehhez legkésőbb június 27-28-án érdemes utalni, ha pedig csekkes fizetést választ valaki, legkésőbb június 26-ig fizesse be, hogy biztosan beérkezzen.

Az Uniqa és az Aegon is legkésőbb június 30-ig várja az aláírt ajánlatokat, mert a július 1-én vagy későbbi aláírási dátummal felvett ajánlatok alapján létrejövő biztosítások után már szocho-t kell fizetni. Ugyanezt mondta a Signal Iduna is.

Az Allianz azt közölte: hogy a június 30-ig aláírt és az Allianz által kézhez vett ajánlatok alapján létrejött szerződésekre még nem kell szocho-t számolni. Az Allianznál a személyesen átadott és az elektronikus ajánlatok esetén – ezek teszik ki az új szerződések túlnyomó többségét – a biztosítási ajánlat aláírását követően azonnal átadására kerül a biztosítónak vagy a biztosításközvetítőnek.

Emiatt még a 30-án aláírt ajánlatok sem esnek majd az új szabályozás hatálya alá. A biztosító megjegyzi, hogy az ügyfeleknél egyre kevésbé jellemző, hogy postai úton küldik a szerződést.

Amennyiben az ügyfél mégis így dönt, a biztosító azt javasolja, hogy kalkuláljon a kézbesítés idejével, ami egy-két nap lehet.

Az Union konkrét dátumokat nem jelölt meg, de jelezték: a törvényben előírtak szerint járnak el.

Van, ahol bónuszt is adnak

A CIG Pannónia akciót hirdetett az ügyfeleknek: a június 30-ig megkötött szerződésekre a kezdeti díjak 70 százaléka helyett 90 százalék bónuszt írnak jóvá a hetedik évfordulón egyes biztosításoknál.

Így tett a Groupama is: megtakarításos életbiztosításukra júniustól az új befizetésekre minimum évi bruttó 10 százalék hozamot garantálnak a még ebben a hónapban beérkező összegekre meglévő és új ügyfeleknek is.

Az NN weboldalán tájékoztat arról, hogy szocho-mentesek a június 30-ig megkötött megtakarítások lehetnek.

Szorítson bármennyire is az idő Veres Patrik, a GRANTIS öngondoskodási szakértője azt javasolja: nagyon alaposan ismerjük meg a kiszemelt megtakarítási termékeket, de a saját lehetőségeinket is, hiszen a biztosítói megtakarítások hosszú távú elköteleződések, amelyek legalább 8-10 éves időtávon kezdik megmutatni valódi előnyeiket.

Így lehet adómentes a megtakarítás

A szakember szerint egyébként július 1. után is indíthatunk majd olyan biztosítói megtakarítást, amelynek hozama mentesülhet a szocho alól. Sőt egyes feltételek teljesülésekor nem csak a szocho-t, de a kamatadót is zsebre vághatjuk.

A rendszeres díjas életbiztosítást, a megtakarítás 10. évétől kamatadó és szocho-mentesen vehetjük fel az összegyűlt vagyont. A hatodik évtől pedig feleződik az adóteher. Egyszeri díjas megtakarítás esetén a harmadik évtől feleződik hozamon lévő adóteher, az 5. évtől adómentessé válik a megtakarítás hozama.

Ahogy az egyszeri díjaknál, úgy a rendszeres díjas biztosítások eseti díjainak biztosítói kifizetése is adómentes 5 év után, 3 év után pedig 50 százalék kedvezmény vonatkozik rá.

Nyugdíjbiztosításoknál 10 év után adómentesen vehető fel a megtakarítás. Ha nyugdíjszolgáltatásként szűnik meg a szerződés, szintén nincs adófizetési kötelezettség függetlenül az eltelt évektől.

A nyugdíjbiztosítások esetén az adómentességen túl még a befizetések után járó évi 20 százalékos adójóváírást is megkapjuk, évente egy szerződéssel legfeljebb 130 ezer forinttal gyarapíthatjuk így a megtakarítást.