A tanulságos jogeset a Bírósági Határozatok Gyűjteményében jelent meg.

A színházzal két darabra kötött szerződés után a színész felkérést kapott egy másik színháztól, hogy játsszon el ott egy szerepet, de annak elfogadását az első olvasópróba előtt megtiltotta neki az első színház. Ezt követően egy szinkronmunkát már a maga elhatározásából utasította el a színész.

Beteg lett, majd kirúgták

A két darab már műsoron volt, amikor a színész megbetegedett Az egyik darabban lett volna szerepe, így jelezte a színháznak, hogy a másnapi előadáson nem tud részt venni, amit orvosi igazolással támasztott alá. Amikor felgyógyult, megjelent a színházban, de a direktor jelezte neki, hogy mindkét darabból kivette őt a szereplők közül. A színész újra megjelent a következő előadás előtt a színházban, de a munka helyett a felmondását kapta kézhez, amit nem vett át, így azt postán küldték el neki. A felmondás indoka az volt, hogy hitelt érdemlő módon nem igazolt mulasztása az előadás elmaradását eredményezte.

Bíróságra ment, kártérítést kért

A színész bírósághoz fordult. Az egyik darab kapcsán 1,5 millió, a másik kapcsán pedig 1,3 millió forint kártérítést kért a színháztól. Ezt fejelte meg elmaradt haszon címén 1,1 millió forinttal, míg nem vagyoni kár címén - a személyhez fűződő jogainak megsértése miatt - további 2 millió forintot kért. Így jött ki a követelt kártérítés 5,9 millió forintra.

Az elsőfokú bíróság 2,6 millió forint kártérítést ítélt meg neki. Elfogadott 1 millió forint - a jog nyelvén - biztatási kárt is, mint igényt. A színész okkal bízhatott abban, hogy a kínált szerepet ő fogja eljátszani, és e felkérés miatt utasította vissza a részére felkínált szinkronmunkát. A két darab után kért 2,8 millió forintnak és az előbbi 1 milliónak azonban csak a 70 százalékát tartotta megalapozottnak a bíróság. (Újra csak a jog nyelvén: 70-30 százalékos kármegosztást alkalmazott a bíróság.) Így jött ki a 3,8 millió 70 százalékaként a 2,6 millió forint. (A számok kerekíttetek.) Az elsőfokú bíróság a jó hírnév és az emberi méltóság megsértésének megállapítása iránt előterjesztett 2 milliós keresetet alaptalannak találta, így azt elutasította.

Mindenki fellebbezett - végül 2,6 milliós lett a kártérítés

Az ítélet ellen mindkét fél fellebbezett. A másodfokú bíróság 3,8 millió forintot ítélt meg a színésznek, mivel nem alkalmazta az említett kármegosztást. A kármegosztás alapja ugyanis az volt, hogy a két szerep játszása közti szabad idejében vállalhatott volna más munkát.

A másodfokú - jogerős - ítélet ellen a színház kért felülvizsgálatot a Kúriától. A legfőbb bírói fórum hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet és az elsőfokú bíróság ítéletét hagyta jóvá, vagyis a színháznak 2,6 millió forintot kell fizetnie a színész részére. A Kúria úgy vélte, hogy a színész nem tett eleget a kárenyhítési kötelezettségének, vagyis a színházi munkája mellett vállalhatott volna más munkát is.