A szakszervezetek arra kérik a foglalkoztatásért felelős uniós biztost, hogy észrevételeiket is vegyék figyelembe az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott brüsszeli viták során.

Az akcióegység az MTI-hez kedden eljuttatott levelében emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor a múlt heti európai parlamenti vita során többször utalt arra, nem jelezték felé, hogy konkrétan mely rendelkezéseket kifogásolnak a képviselők.

A szakszervezetek ezért összegyűjtötték azokat a rendelkezéseket, amelyek véleményük szerint nemzetközi egyezményekkel ellentétesek, illetve a munkavállalók számára egyoldalúan súlyos hátrányokat okoznak, amennyiben a törvény az Országgyűlés által elfogadott formában lép hatályba július elsején.

Arra kérik a levélben Andort, jutassa el észrevételeiket a tárgyalásban részt vevőknek. A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége kifogásolja többek között az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszüntetését, és úgy véli, hogy az új Mt. korlátozza a szabad véleménynyilvánítás jogának és egyes személyhez fűződő jogoknak a gyakorlását, valamint megsérti az egyenlő bánásmód elvét. Úgy vélik, hátrányosan érinti a munkavállalókat a délutános műszakpótlék kiesése, és hogy az új kódexben súlyosan visszaszorulnak az érdekképviseleti jogok.