Csak egy példa a vállalatok gondjaira, hogy a főváros közlekedési vállalata, a BKV kénytelen volt lezárni 2023-ra vonatkozó villamosenergia-közbeszerzését, mert az áramkereskedők árajánlatai sokszorosan meghaladták a fedezeti értéket, vagyis azt a maximum összeget, amelyet a cég képes áramvásárlásra fordítani - írja a 24.hu.

Ugyanez a helyzet az önkormányzatokkal, először Cser-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármester hívta fel a figyelmet arra, hogy az energiaszolgáltatók már nem is nagyon jelentkeznek az áramra, gázra kiírt közbeszerzéseikre, illetve, ha van is ajánlatuk, az az eddigi ár tízszerese. 

Káosz van

Az önkormányzatok és a cégeknek központi segítségre lenne szükségük, ellenkező esetben fizetésképtelenné válnak. A legutóbbi kormányinfón elhangzottak alapján támogatásra az energia intenzív, feldolgozóipari ágazatok kis és közepes vállalkozásai számíthatnak.

Borzasztó volatilis (változékony) az árampiac, egy napon belül is óriási a tőzsdei árak ingadozása – mondta a hírportálnak Holoda Attila energetikai szakértő. A helyzet kaotikus. A piacok, azaz a szolgáltatók és az őket kiszolgáló kereskedők kivárnak valamiféle stabilitás kialakulásának reményében.

„Ügyfélkörünk körülbelül 80 százalékának a jövő hónapban jár le az élő szerződése, ez az arány a vállalatok esetében piaci átlagnak is tekinthető” – magyarázta a lapnak Németh Ders, a földgáz-kereskedelemmel és tanácsadással foglalkozó Wattler Kft. ügyvezetője. A fixáras szerződések fokozatosan szorultak ki az idén, a gázárak augusztus végi tetőzése után pedig el is tűntek. Ma lényegében egyetlen kereskedő sem kínál ilyen lehetőséget.