A korszerű beavatkozás révén a páciens kisebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel számolhat - számol be az átütő hírről a PTE KK Robotsebészeti Munkacsoportja az MTI-nek. Már több nőgyógyászati, sebészeti, urológiai műtét elvégzésén van túl a Pécsen ősz óta szolgáló robot segítségével. Papp András, a munkacsoport vezetője közölte: Magyarország első robotasszisztált mellkassebészeti műtétje után egy teljes program indul a szakterületen, továbbá fül-orr gégészeti robotsebészeti eljárásokat is végeznek a jövőben.

A robotok azért még nem vették át a teljes irányítást

A robotsebészeti beavatkozásokat úgy kell elképzelni, hogy az operációt végző orvos, a "konzolsebész" nem közvetlenül a beteg mellett áll, hanem egy erre a célra kialakított irányítóegység mellől ad kezével utasításokat a robotkaroknak.

Ezzel együtt mindent, ami a műtét során történik, az orvos irányít - részletezte a technológiát Szalai Gábor, PTE KK Sebészeti Klinikájának adjunktusa. A szakember azt mondta, hogy az újfajta eljárások

a hagyományos műtétekhez képest kisebb megterhelést és gyorsabb felépülést biztosítanak a betegeknek

A robottal szinte minden mellkassebészeti beavatkozást el lehet végezni, a tüdőt érintő műtétek esetében pedig elsősorban a szerv korai stádiumú daganatos elváltozásainak kezelésében veszik majd nagy hasznát a gépnek.

Október óta műt a DaVinci Xi Pécsett

A PTE szeptember végén közleményben jelentette be, hogy egy 3,8 milliárd forint európai uniós támogatási összegű projekt egyik kiemelt tartalmi elemeként adták át az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán. Pár napra rá szolgálatba is állt, az első beteg pedig már másnap elhagyhatta a kórházat.

A sebészeti robottal azok az orvosok végezhetnek el beavatkozásokat, akik nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán szereztek korábban képesítést. 

Korábban írtunk róla, hogy ugyanilyen sebészeti robot a Semmelweis Egyetemen már javában operál. A sebészeti, transzplantációs és gasztroenterológiai klinikán május 24-én hajtották végre az első műtétet. A klinikán az új eszközt évente mintegy négyszáz alkalommal használják majd az általános sebészeti műtétek mellett nőgyógyászati, urológiai, fül-orr-gégészeti beavatkozásokban is.