A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) inflációval kiigazított háztartási indexe szerint a legtöbb vezető európai gazdaságban a gázárak 2022 elején jócskán meghaladták az 1970-es, 1980-as és a 2000-es évek válságainak csúcsát, derül ki a Reuters cikkéből

Mindez úgy, hogy az első negyedév végén a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) gázárindexe még mind alacsonyabb volt, mint a elmúlt évtizedek válságainak csúcspontjain.

Az európai földgáz referenciaára az elmúlt 12 hónapban 550%-kal emelkedett, a kontinens kormányai pedig hiába próbálják kisegíteni polgáraikat, az adatok azt mutatják, hogy a szociális támogatások nem hoznak jelentős változást a háztartások számára.

Fordult a kocka

Az IEA 1978-ig visszanyúló adatai azt mutatják, hogy bár az amerikai háztartások az elmúlt négy évtizedben átlagosan magasabb földgázárat fizettek, az európai családok gázára 2022-ben átlépte a határt, és most már az Európában élők fizetnek többet fűtésért.

Kép: Nemzetközi Energia Ügynökség

Ez az emelkedés különösen kihat az olasz családokra, ahol a háztartások összkiadásainak 5 százalékara ugrott a gáz- és villanyszámlák rendezése, holott ez 2019-ben csak a költségeik 3,5 százalékát tette ki. Ez az adat utoljára 1995-ben volt rosszabb náluk.

A másik kiemelt érintett Európa legnagyobb gazdasága, Németország ahol a háztartások gázszámlái 2021 júliusában több mint kétszeresére emelkedtek 2021-hez képest. Szintén kiemelendő szám, hogy a fűtőolaj ára a teraszos családi házas családok számára májusban 78%-kal nőtt az előző évhez képest. Nagy-Britanniában 8,5 millió háztartást fenyeget a fűtésszegénység, vagyis, hogy nem tudják elég melegen tartani otthonaikat.

A Reuters azt írja, az európaiak emiatt leszokhatnak a vasalásról, kevesebbet használhatják a sütőt, és inkább a munkahelyükön zuhanyoznak, ezzel is csökkentve a fűtési költségeket