A hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon. Az az igazgató számára is rejtély, miért vezette - az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint - a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra. - A busz üzemeltetője ugyanakkor cáfolta a Magyar Nemzetnek, hogy egy francia sofőr ült volna a volán mögött. Két gyakorlott főállású munkatársuk vezette a járművet, ami egy Setra típusú busz volt.

Az iskola évek óta a Pizolit Busz Kft.-vel utazik sítáborba, mindig ugyanarra a helyre Franciaországba. Az önköltséges táborokat a testnevelő tanárok szervezik. A gimnázium minden utazásnál köt élet-, baleset- és csomagbiztosítást a résztvevőkre, ami a sérültek ellátására, az érintettek kompenzációjára is kiterjed.

Az itthon maradt diákoknak osztályfőnökök, iskolapszichológus, és más pszichológusok közreműködésével segítenek abban, hogy feldolgozzák valamilyen módon a tragédiát - különösen azokban az osztályokban, ahol kiderül, hogy egy diák nem tér haza - mondat Tóth Gábor.

Egy olasz híroldalra hivatkozva az Index azt írja, hogy gond lehetett a busz kerekével. A L'Arena szerint egy kamionos állítólag már 30 kilométerrel a baleset előtt észrevette, hogy valami nincs rendben a kerékkel. A Repubblica szerint az ütközéstől volt, akik kizuhantak a járműből, mások bent rekedtek a kigyulladt buszban. Azoknak volt szerencséje, akik hátul ültek, nekik sikerült kitörni az üveget, és kiugrani az égő buszból. Az olasz híroldal Timaffy Judit konzulra hivatkozta írja, hogy egy testnevelő tanár több gyereket megmentett azzal, hogy visszament a buszban rekedt gyerekekért. Őt a hátán súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba.

Nyomozást indítanak az olszok

Gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított a veronai államügyészség.Tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért.

Veronába utaznak a magyar mentők

Az Országos Mentőszolgálat szakemberei repülővel, és négy jól felszerelt mentőautóval indultak el Budapestről szombaton a veronai buszbaleset sérültjeihez - tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár utasítása szerint a helyszínen, Veronában és Budapesten is felállítanak egy mentésirányítási központot. A budapesti központ feladata az lesz, hogy megszervezze a hazahozott sérültek kórházi elhelyezését.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szombat délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az egészségügyért felelős államtitkár szombaton reggel rendelte el a megsérült budapesti fiatalok olaszországi kórházi ellátását támogató és hazaszállítását szervező helyszíni operatív központ kialakítását. A központot Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, intenzív terápiás szakorvos irányítja, tagja Pék László, a szervezet orvosigazgatója, valamint Győrfi Pál kommunikációs vezető.

Az operatív mentési központtal kapcsolatos legfrissebb információk elérhetőek az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

A kép forrása: MTI/EPA