A Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Bolcsik Zoltán a végzős rendőrjárőrök kibocsátó ünnepségén elmondta, a közbiztonsági, határrendész és útlevélkezelő rendőrjárőr képzés kialakításának célja egy új oktatási forma létrehozása volt, amely a résztvevőknek gyakorlatorientált felkészítést nyújt a közterületi járőrszolgálat ellátására, a korábbi rendőr tiszthelyettes képzés értékeit figyelembe véve.

Emellett a hivatásos rendőri életpályamodell részeként bevezették az új illetményrendszert, amelynek keretében a rendőri állomány bére fokozatosan emelkedik

– ígérte az államtitkár.

Küzdenek a megélhetésükért

A rendőrség hivatásos állományának telítettsége 90,3 százalékos, viszont a 36-37 ezer fős létszám ideális esetben akár 40-41 ezerre is duzzadhatna.

A kezdők nettó 200 ezer forint alatt kerestek, de ezen most valamelyest segít az új illetményrendszer. Gyakran még több évtizednyi szolgálat után is csak nettó 250-300 ezer forintot vihettek haza a tiszthelyettesek.

Tavaly nyáron jelentette be a kormány a két lépcsős béremelést:

előbb 2022 szeptemberében, majd 2024 januárjában emelik meg a rendőrök és a katonák fizetését.

Első körben tiszthelyettesi állomány esetén a fizetések átlagosan 30–44 százalékkal nőttek, míg a tiszteknél 18–25 százalékos volt a béremelés.

Jelenleg a rendőrök átlagfizetése nem éri el a 300 ezer forintot, 285 ezer körül keresnek havonta.

2022. szeptember 1-jétől, a tiszthelyettesek bruttó 384 ezer forintos, míg a pályakezdő tisztek bruttó 510 ezer forintos illetménnyel kezdhetik a pályafutásukat. 

Hiába a béremelés, komoly munkaerőválság van a rendőrségnél

A koronavírus-járvány miatt megtiltották a rendőrségi állománynak a leszerelést, azóta pedig béremelésekkel próbálja a kormány megtartani a rendvédelmiseket. A bejelentett fizetésemelések ugyan jelentősek, de nem jut belőle a háttérmunkát végző irodai dolgozóknak, vagyis riaszosoknak. A pálya egyre kevésbé vonzó a fiataloknak, így szinte lehetetlen pótolni a távozókat. Bővebben>>>

Nem kis terhet vesznek a vállukra

Felhívta a végzett hallgatók figyelmét a rendőri hivatás szigorú erkölcsi és etikai szabályaira. A közrend-közbiztonság őrei lesznek és a társadalom pozitív megítélését az állampolgárok támogatásával és a megfelelő kommunikációval képesek megőrizni.

„A rendőri munka alapkövetelménye a jog és szakszerűség, a polgárok védelme, a fegyelmezett szolgálatellátás” – fogalmazott az államtitkár.

A kibocsátó ünnepségen 357, a 10 hónapos képzést befejező rendőrjárőr erősítette meg esküjét.