Éppen, hogy csak leszálló ágba fordult a pandémia negyedik hulláma, egyes szakemberek szerint már lehet készülődni az ötödikre, sőt, van olyan ország, ahol már küszöbön a járvány következő – sokak szerint soha nem látott magasságokba - emelkedő tendenciája. 

A magyar lakosság 69 százaléka vélekedik úgy, hogy legkésőbb már 2022 tavaszán beindul a Covid-19 következő, ötödik hulláma – derül ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A lakosság kétharmada tehát borúlátó, az ötödik fertőzési vihar közeli kitörésére számítók nagyobb része, a megkérdezettek 43 százaléka már január-februárra, további 26 százalékuk pedig tavaszra teszi a megbetegedések újabb felfutását. Ezt nyárra vagy még későbbre várja 5 százalék, 7 százalékuk pedig úgy véli, nem lesz már további felfutás, 19 százalék pedig nem tudott véleményt alkotni.

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

Az ötödik hullám kitörését illetően a nők valamivel pesszimistábbak a férfiaknál, a január-februári berobbanást 44 százalékuk valószínűsíti, míg a férfiak 42 százaléka. A tavaszi bedurranást mindkét nemből 26-26 százalék várja, a nyári vagy még későbbi kitörést a nők 4, a férfiak 6 százaléka valószínűsíti. A férfik enyhe többségben vannak azok között, akik úgy vélik, hogx nem lesz ötödik hullám, illetve nők nagyobb része nem tudta megsaccolni a jövőt e tárgyban.

Korosztályos megoszlásban a 60 év felettiek a leginkább pesszimisták – vagy realisták? Mindenesetre körükben 71 százalékot tesz ki azok aránya, akik már legkésőbb tavaszra várják a járvány terjedésének újabb nagy felfutását. E csoporton belül is szembetűnő, hogy a legidősebbek mennyire borúlátóak: január-februári kitörésre 50 százalékuk számít, míg a fiatalabbak közül 41 (18-39 évesek), illetve 39 (40-59 évesek) százaléka.

Koruk szerint is kevés válaszadó gondolja úgy, hogy nyárig viszonylagos nyugalomban lehet élni és csak valamivel többen gondolják úgy, hogy később is elkerüli az országot a járvány.

A felmérésből az is kiderül, hogy minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál sötétebben látja a közeli jövőt. A felsőfokú végzettséget elérő 49 százaléka szerint gyakorlatilag azonnal, további 32 százaléka szerint pedig pár hónapon belül kitör az ötödik hullám. Őket követik a középfokú tanulmányokkal rendelkezők, majd az alapfokon iskolázottak.

A választ adni nem tudók között sokkal többen alapfokúan képzettek, így aztán a járvány megúszására, illetve a távolabbi jövőbe csúszására a középfokon pallérozottak számítanak leginkább.

Lakóhely szerint Budapesten a leginkább „járványtudatosak” a magyarok, a fővárosiak több mint fele azonnali felfutásra számít, de érdekes módon a tavaszi berobbanást várók között csak a harmadik helyen szerepelnek. Tendenciájában hasonló álláspontot követnek a megyeszékhelyek lakói, azaz ők is nagyon gyors romlással a számítanak.

Az ötödik hullám késlekedését leginkább a vidéki városok lakói remélik, ugyanakkor a nem azonnali, de közeli felfutást várók között is elől helyezkednek el. Ezt a lefutást leginkább a községekben valószínűsítik, de közülük kerül ki a legtöbb olyan lakos, aki nem tud választ adni.