gazdaságfejlesztési miniszter még az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy ezen a liberalizált piacon a hatékonytalan működést meg kell szüntetni, ezért volt szükség néhány kis forgalmú posta bezárására. Nagy Márton azt is mondta, hogy

a postát rendbe kell tenni, jobban oda kell figyelni, a maximumot ki kell hozni és a magyar állam számára a legolcsóbb működést kell biztosítani

Mostanra már fel is került a kormányzati portálra a postatörvény módosításáról szóló javaslat, amelyből már körvonalazódik, hogy mi a kormányzati szándék állami vállalattal – írja az mfor.

A jelenlegi törvény szerint a Postának 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium úgy módosítaná a törvényt, hogy

a Postának 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania.

A Magyar Posta elvileg dönthet úgy, hogy több hivatalt is működtet, viszont ez azt is jelenti, hogy Budapesten és a többi nagyvárosban is számos postát bezárhat az állami vállalat, az is törvényes lesz.

Eddig Budapesten a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett mintegy 112 posta állt az ügyfelek rendelkezésére, de az új szabály alapján a fővárosban elvileg elég lenne a jövőben csak 55 postát üzemeltetni.

Tavaly október végén 364 posta működésének szüneteltetésére kényszerült a vállalat, ebből januárban 45 nyithatott ki újra önkormányzati segítséggel. Februárban bejelentették 1200 munkavállaló elbocsátását, a szakszervezeti bérmegállapodás értelmében pedig a Postánál maradt dolgozók mindössze átlagosan 10 százalékos emelést kaptak. Az utolsó hírek pedig a kistelepülés posták bezárásáról szóltak, erről mi is írtunk:

Végleg bezárhatják a postákat a kistelepüléseken

Felkeresték az önkormányzatokat, hogy vegyék át a Magyar Postától a helyi postafiókok működtetését, de mivel eddig nem vállalták át a feladatot, a hivatalok hamarosan bezárhatnak. Bővebben>>>