Csendes Canossa-járásnak minősítette egy európai bizottsági illetékes, hogy a 2022-es közös uniós vakcinabeszerzésből eredetileg egyedüliként kimaradó Magyarország utólag csendben visszaimádkozta magát a programba. Ennek köszönhetően a kormány rendelhet gyerek- és felnőtt adagokat is a Biontech által kifejlesztett Pfizer-készítményből, a kormány ugyanakkor péntekig következetesen azt állította, hogy csak az 5-11 éves korosztály számára teszi ezt meg - olvasható a portálon.

Most viszont úgy néz ki, hogy a kormány meggondolta magát, mert miután az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a tagállamok 180 millió dózist rendelnek a Pfizer omikron koronavírus-variánsra specializált vakcinájából, a koronavírus sajtóközpont azt írta: az omikron variáns miatt induló új uniós vakcinabeszerzés feltételeiről Magyarország jelenleg egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal.

A G7 szerint a megújított vakcina kapóra jöhet a kormánynak, mert enélkül egy hirtelen fordulat furcsán nézne ki azután, hogy hangosan és nagy mellénnyel maradt ki  a közös uniós beszerzés 2021 utáni köréből.

Mennyi vakcina lehet itthon?

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb adatsora szerint jelenleg Magyarországon 2,58 millió Pfizer védőoltás lehet raktáron (a gyermekadagok nélkül), ennyi azonban valójában már biztosan nincs. Egyrészt az ország adott kölcsön is, nem tudni, hogy az visszaérkezett-e már, illetve az ECDC a beadott oltások számában 335 ezerrel le van maradva a magyar adatközléshez képest.

Hogy mennyien kérik majd a harmadik oltást, azt csak becsülni lehet, de ha ez a szám eléri a 6 milliót, akkor az omikronos beszerzés nélkül a Pfizer elfogyásával fog szembesülni a kormányzat, ráadásul nem sokkal a választások előtt.

Ha ez fenyegetne, akkor a kormány jó eséllyel nem várja meg a bekövetkeztét, inkább rendel felnőtteknek való további Pfizer-szállítmányokat. Egy ilyen fordulat kommunikálása még mindig sokkal könnyebb lenne, mint azt magyarázni, hogy oltóanyag van ugyan bőven raktáron, de a legnépszerűbb vakcina sajnos elfogyott. Az omikronra kihegyezett Pfizer pedig remek apropót kínál ehhez - írja a lap.

Frissítés: Cáfol a kormány

"A mai napon megjelent hír kacsa. Van elegendő Pfizer-vakcina, bárki kaphat belőle, aki ezzel a vakcinával szeretne oltakozni" - közölte vasárnap délután a Koronavírus Sajtóközpont.