"A tanulmány nem talál bizonyítékot arra, hogy az omikron kevésbé súlyos lefolyású betegséget okozna, mint a delta, akár a pozitív tesztek, a tüneteket jelző személyek arányát, akár a fertőzést követően kórházi ellátást igénylő esetek arányát vizsgáljuk" - közölte pénteken a Neil Ferguson professzor vezette brit kutatócsoport a tanulmányt kísérő blogbejegyzésben a CNBC szerint.

A tanulmány az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságainak adatait használta fel az összes PCR-rel megerősített koronavírusos megbetegedésre vonatkozóan november 29. és december 11. között Angliában. Az adatok azonban csak 24 olyan beteg kórházi kezelését foglalták magukban, akiknél felmerült a gyanú, hogy az omikron-változatot kapták el. A kutatók szerint "a kórházi kezelésekre vonatkozó adatok jelenleg még nagyon korlátozottak".

A tanulmány becslése szerint az omikron variáns újrafertőződésének kockázata 5,4-szer nagyobb, mint a delta variánsé. Az adatok arra utalnak, hogy a korábbi fertőzés által nyújtott védelem az omikron újrafertőződéssel szemben akár 19 százalékos is lehet. Két vakcinaadag után ez a védelem 0 és 20 százalék között van, és az emlékeztető oltás ezt a szintet 55 és 80 százalék közé emeli.

Egy kutatás szerint a Sinopharm-, a Szputnyik V. és a Janssen-oltások esetében az omikronnal szembeni védettség gyakorlatilag nem alakul ki.

Ferguson, a brit kormány orvosi tanácsadója hozzátette a blogbejegyzésben: "Ez a tanulmány újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az omikron milyen jelentős mértékben képes kijátszani a fertőzés vagy a védőoltás által adott előzetes védettséget. Az immunitás ilyen mértékű kijátszása azt jelenti, hogy az új variáns jelentős, közvetlen veszélyt jelent a közegészségügyre".

Az Egyesült Királyság pénteken egyetlen nap alatt 93 045 megbetegedést jelentett, ami újabb rekord. Hosszú sorok kígyóztak az oltóközpontok előtt számos brit városban és településen, mivel a kormány nem készült fel arra, hogy tömegek indulhatnak meg az oltópontokra, miközben intenzíven népszerűsítette a harmadik dózisok felvételét.

Bár a halálesetek száma jelenleg még alacsony, és az első jelentések szerint az omikron változat talán nem súlyosabb, mint más Covid-törzsek, egészségügyi szakértők többször figyelmeztettek arra, hogy már a fertőzések számának gyors emelkedése is növekvő halálesetszámhoz és az egészségügyi ellátórendszer túlterheltségéhez vezethet.

A dél-afrikai orvos, aki először észlelte a variánst betegei között, azt mondta, hogy a saját klinikáján tapasztalt kezdeti tünetek "rendkívül enyhék" voltak, de ez csak egy kis csoport megfigyelése volt.

A Hongkongi Egyetem orvosi karának kutatói által a héten közzétett tanulmány szerint az omikron-változat 70-szer gyorsabban szaporodik az emberi légutakban, mint a delta, de a tüdőben a fertőzés az eredeti vírustörzshez képest kevésbé tűnik súlyosnak.