Még 2010 októberében néhány nap alatt fogadtatta el az ágazati különadókról szóló törvényt a parlament: ez alapján azóta mintegy 489 milliárd forintot szedtek be több száz cégtől 2010-2012-ben. Az egyik érintett, a Vodafone Magyarország Zrt. nyolc év után támadta meg a jogszabályt. Az ügy az Európai Bíróságon landolt, ahol azt vizsgálják, hogy a 2010-es különadótörvény megfelel-e az uniós elvárásoknak. Amennyiben elmarasztaló ítélet születik, a beszedett adó egy része vagy akár a teljes összeg visszajárhat a cégeknek - írta a portál.

A Vodafone Magyarország Zrt. a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Fellebbviteli Igazgatósága ellen nyújtott be keresetet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. A bíróság közbenső ítéletet kért az Európai Bíróságtól az ügyben. A magyar bíróság lényegében arra "kíváncsi", hogy a még 2010 októberében a parlament által elfogadott, s 2012-ig érvényben lévő ágazati különadó illeszkedik-e az uniós jogrendbe, azaz ellentétes volt-e vagy sem az közösség előírásaival.

A Zoom.hu megkeresésére a távközlési cég megerősítette a folyamatban lévő ügy tényét. A cég úgy fogalmazott, hogy "elsődleges célja a magyarországi hálózatfejlesztésekre fordítható források növelése. A szolgáltató a különadókkal kapcsolatosan egyeztetéseket folytat a kormányzattal."

Az Európai Bíróságnak három kérdésben kell állást foglalnia:

  • a különadó diszkriminatív-e
  • tiltott állami támogatás minősül-e
  • a különadó a bevezetett formában forgalmi típusú adóként is értelmezhető-e?

A magyar bíróság február 6-án továbbította az ügyet Luxembourgba, s kérte a szervezet állásfoglalását. Az ügyben valószínűleg 2019 tavasszal születhet csak ítélet.