Pedagógussztrájkkal indult a péntek. Országszerte tanárok, diákok, szülők és az oktatás jövőjéért aggódók tüntetnek. Demonstrációkkal, szolidaritási akciókkal és élőlánccal is tiltakoznak több ezren. A tanárok többek között a fizetéssel, a munkakörülményekkel, a tantervekkel is elégedetlenek.

Reggel már az ország több pontján tiltakozások voltak. A napokban a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága is állásfoglalást adott ki a napokban. Mint írják: már látszik a magyar diákok oktatási eredményein is, hogy a pedagógusok kedvezőtlen körülmények között kénytelenek dolgozni. Mivel az anyagi megbecsültség hiányzik, kevés fiatalból lesz tanár. Önmagában viszont a béremelés sem orvosolja a rendszerszintű problémákat, köztük az oktatási intézmények gazdaságtalanságát, az óraszámok csökkentését és a szakmai támogatás hiányát sem.

Délután ismét demonstráció lesz Budapesten

Ma délután a Hősök terén a újabb tüntetést szervez a Diákok a tanárokért csoport. A demonstrálók az Andrássy úton és a József Attila utcán keresztül a Belügyminisztérium elé vonulnak majd - írják a Facebook bejegyzésben.

A kormány béremelést ígér

A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ha létrejön a megállapodás az Európai Bizottsággal, eddig nem látott mértékű béremelést kapnak a pedagógusok.

2025-re elérhető az a cél, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékát keressék a tanárok. Jövőre csaknem 21 százalék, 2025-ben 29-30 százalékos lehet a béremelés. A miniszter szerint, ha sikerül megállapodni az unióval már január 1-jén az eddig tervezett 10 százalék helyett megvalósulhat a közel 21 százalékos emelés.

A pedagógusok sürgős válaszokat várnak

A kormányinfón bejelentett béremeléssel kapcsolatban a Pedagógusok Szakszervezete négy kérdésre vár sürgősen választ: 

  1. Tudja-e valaki mennyi lesz a diplomás átlagbér 2025-ben? Mert ugye nem a mostani diplomás átlagbér 80 százaléka lehet a cél, hanem a bérek értékállóságának biztosítása.
  2. Mi történik, ha a kormány nem tud megállapodni az Európai Bizottsággal?
  3. Miért csak a pedagógusok béréről beszélnek? Mi lesz a szakképzésben tanító oktatókkal? Nyilván nem lehet cél bérfeszültséget teremteni a közoktatás és a szakképzés között.
  4. Mi lesz a nem pedagógus munkavállalók bérével, akár a közoktatásban, akár a szakképzésben dolgoznak?

Kell a jogi segítség

A tanárok sztrájkjoga jelentősen csorbult, ezért többen engedetlenségi mozgalmakba kezdtek, ami miatt a tankerületek fenyegető leveleket küldtek a pedagógusoknak, de több tanárt fel is függesztettek az állásából, többek között a budapesti Kölcsey Gimnáziumból is öt tanár menesztettek.

Éppen ezért a héten a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Ügyvédek a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE), a Tanítanék Mozgalom és a sztrájkbizottságban részt vevő két szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ)és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) együttműködési megállapodást között arról, hogy az oktatásban dolgozóknak ingyenes jogsegélyt biztosítanak a jogi szervezetek közreműködésével.

A PSZ egyébként október 23-án részt vesz a diákok által hirdetett szolidaritási tüntetésen. A szakszervezet november 26-án Budapesten a Parlament előtt a Kossuth téren tart tüntetést.