A nyári táboroztatás kötelező önkormányzati feladat, a táboroztatásban résztvevő pedagógusok bérét is az önkormányzatok vagy azok nonprofit cégei fizetik ilyenkor. Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere a portálnak elmondta, amikor értesült a bruttó 8 ezer forintos napi bérről, megkérte a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-t, hogy rendezzék ezt a helyzetet, és tárgyaljanak a tanárokkal a bérekről. A tárgyalás jelenleg is zajlik.

Az átlagbér sem sokkal magasabb a nyári táborokban. A III. kerületben az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. szervezi a nyári táborokat a kerületi iskolásoknak, a gyerekekkel foglalkozó tanárok a napi nyolc óra munkáért cserébe bruttó 11 ezer forintot, vagyis nettó 7315 forintot kapnak.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a 24.hu-nak elmondta, a nyári táboroztatásért nagyon kevés helyen fizetnek többet bruttó 1500 forintos órabérnél a pedagógusoknak. A PSZ tud olyan helyről, ahol szinte kötelezik a pedagógusokat egy- vagy kétheti gyermekfelügyelet elvállalására. A nagyon alacsony fizetések miatt sokan még az alig ezer forintos órabérért is elvállalják a nyári munkát.

Mik a pedagógusok feladatai a tábor során:

  • a gyermekek fogadása,
  • a napi foglalkozásokban való aktív részvétel,
  • a gyermekek kísérete kirándulásokra, különböző múzeumi látogatásokra és egyéb szervezett programokra.

Míg az önkormányzati táborokban a tanárok a szabadságuk alatt végezték a munkát napi 5–12 ezer forintos pluszért – gyakran húsznál is több gyerekre vigyázva –, addig az Erzsébet-táboroknál nem a szabadság terhére látják el a gyermekfelügyeletet a tanárok, és a ledolgozott időt később szabadságként kivehetik, és heti 25 ezer forintos étkezési utalványt kapnak utólag. Az is különbség, hogy utóbbiban legfeljebb 10 gyerek jut egy pedagógusra.”.