Az viszont már érdekes, hogy korábban Varga Mihály pénzügyminiszter tartott szigorú fegyelmet, és Matolcsy György MNB-elnök volt az, aki nagyokat álmodott, nagy pénzeket akart elkölteni - állapította meg Oszkó Péter a csatornának adott interjúban.

Szavai szerint mindenhol a világban elengedték a költségvetési hiányt, magas adóssági rátával folytatták az válságkezelést, így tette Magyarország ő is, és ebben ő is lát kockázatot. Amiből szerinte baj lehet, hogy sok az állami beruházás – később fog kiderülni, hogy jó dolgokra költöttük-e a pénzt.

Ezek a beruházások az adott pillanatban gazdasági növekedést eredményeznek, de amikor már nem hitelből növekednek, hanem piaci alapon, bevételt kell termelni, akkor derül ki, hogy mi volt jó ötlet és mi nem. Még költjük a hitelt, ezért megugorhatjuk jövőre a várt gazdasági növekedést - tette hozzá a volt pénzügyminiszter.

2022 után magas adósságállománnyal kezdhet a jelenlegi vagy az ellenzéki kormány, erős inflációs nyomással és kétséges gazdasági növekedési pályával. Az állam ki lesz költekezve, állami élénkítő intézkedéseket borzasztó nehezen lehet majd tenni. „Nem irigylem azt, aki 2022 után abban a helyzetben lesz, hogy a gazdaságpolitikát kell irányítania” – mondta Oszkó Péter.

Az ellenzéki ígéretek terén felmerült a minibálbér emelése – Karácsony Gergely nettó kétszázezret ígér –, azonban Oszkó leszögezte, hogy mindezt ígérni könnyű, tulajdonképpen más pénzéből, az a veszélye, hogy a vállalkozások jó része ki tudja-e majd gazdálkodni. Mindeközben muszáj emelni, hogy ne legyen munkaerő-kivándorlás.

Az eurót csak stabil költségvetési hiány és normál szinten tartott infláció mellett lehet bevezetni. Technikailag ez megoldható, de ahhoz, hogy bevezessük, versenyképes gazdasági helyzetben kell lennünk. Stabil, erős gazdaság kell hozzá - tette hozzá Oszkó.