Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a hálapénz kivezetése nagyon rövid időn belül érdemi változást fog hozni. Az orvos az ATV Start című műsorában azt mondta, hogy mivel január 1-je után tiltott bűncselekmény lesz, ezért sokan nem fognak kockáztatni, és az emberek számára ki fog derülni, hogy a magyar egészségügy tisztességesen, hálapénz nélkül is ellátja a betegeket.

Kincses szerint a törvény beterjesztésének a módja, valamint az, hogy ők sem tudtak róla, továbbá nem volt hivatalos idejük a véleményezésre, mindenképp komoly ellenállást szült az orvostársadalomban. Valamint azt is kifogásolta, hogy akár két évre ki lehet rendelni az orvosokat.

A MOK elnöke leszögezte, hogy az orvosok nem katonák, nem ezzel a szemléletmóddal választották a hivatásukat. "Az, hogy Dombóváron nincs orvos, ezért Kecskemétről valakit áthelyezzenek 2 évre békaidőben, ez elfogadhatatlan" - hangsúlyozta Kincses, aki szerint járványhelyzetben ez viszont elfogadható, hiszen azért vannak, hogy segítsenek.

Az orvos elmondta, hogy abból tudnak kiindulni, ami a Magyar Közlönyben megjelent törvényszövegben van, a kérdésben Orbán Viktor HírTV-nek adott interjúja nem bír jogi kötőerővel.

Kincses elmondta, hogy Gulyás Gergely megígérte kormányinfón, hogy lesz egyeztetés, ezen felül pedig Pintér Sándor levelét már megkapta egy hét eleji egyeztetésre.