Az OMSZ közlése szerint az országos csúcsértékek átlagban 38-39 Celsius-fok között alakultak, a középhőmérsékletek pedig elsősorban az ország délkeleti felében nagy területen meghaladták a 29-30 fokot.

Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhelyen volt a legmelegebb., ahol 41,5 fokig emelkedett a hőmérséklet, és ezzel a napi melegrekord is megdőlt.

A meteorológiai szolgálat friss bejegyzése szerint mostanra enyhült a hőség, a hőmérsékletek "jóval visszafogottabbak" az előző naphoz képest, így a legmagasabb fokú figyelmeztetést jelző piros le is került a veszélyjelzési térképről. Ugyanakkor az ország nagy részén továbbra is elsőfokú, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt.

A Napi.hu videós podcastjában nemrég Lakatos Mónikát, az OMSZ elemzőjét kérdeztük az extrém forróságról és a klímaváltozás összefüggéseiről: 

A vasárnapi csúcsértékek 30 és 36 fok között várhatók, késő estére 21 és 27 fok közé ereszkedik le "a hőmérő higanyszála". A következő napokban várhatóan tovább mérséklődik a meleg, de teljesen nem fog megszűnni a kánikula.