A következő napokban kapják kézhez az érintettek az úgynevezett kiegészítő nyugdíjemelés összegét. A 2020-as költségvetés tervezésekor 2,8 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számoltunk, így januárban ennyivel emelkedtek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások. Az első nyolchavi adatok alapján ugyanakkor a Pénzügyminisztérium szakemberei arra jutottak, hogy négy százalék lehet a várható nyugdíjas fogyasztói árnövekedés, a kormány emiatt 1,2 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről határozott - mondta Tállai András államtitkár a napilapnak.

A kiegészítést januárig visszamenőleg, egy összegben kapják meg az arra jogosultak, az aktuális nyugdíjukkal egy időben. Az érintettek együttesen 47 milliárd forinthoz jutnak így.

2021 elején pedig megérkezik a visszaállítandó 13. havi nyugdíj kezdőösszege. A pénzügyminiszter helyettese szerint a kormány válságidőszakban is előteremti a fedezetet a juttatásra. A 13. havi nyugdíj kezdőösszegeként jövőre 77-78 milliárd forinthoz jutnak az időskorúak.

Ezenkívül jövőre már jelentős gazdasági növekedéssel számol a kormány, olyannal, amely ­nyugdíjprémium kifizetésére is lehetőséget ad. Erre a célra 2021-ben 53 milliárd forintot tett félre a kormány - tette hozzá az államtitkár. (A Bajnai-kormány vezette be 2010-től a nyugdíjprémiumot, amely 3,5 és 7,5 százalékos GDP-növekedés között ígér százalékpontonként maximum 20-40-60-80 ezer forintot, vagy kisebb nyugdíj esetén, annak arányos részét a nyugdíjasoknak - a szerk).