Szombat hajnalban megkezdődött a népszámlálás,  október 16-ig tart az online időszak, azt követően a számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik még nem vettek részt a népszámlálásban.

Mindenki közreműködésére szükség van, ez egy közös felelősségvállalás, a közös jövőnket megalapozó adatokat gyűjtjük össze"

- mondta szombaton Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke, Vukovich Gabriella.  

Hozzátette: "A népszámláláson összegyűjtött adatokból olyan statisztikák készülnek, amelyek a döntéshozók számára nélkülözhetetlenek a különböző fejlesztések megtervezésekor. Az adatokból a közvetlen környezetünk számára fontos információk is kinyerhetők." A kérdőív kitöltésével "egymásnak is segítünk, a jövőnket alapozzuk meg", erre utal a népszámlálás mottója is: feleljünk egymásért.

Ahhoz, hogy a népszámlálás, "a magyar statisztika legnagyobb és legjelentősebb adatgyűjtése" tizenegy év után újra megvalósulhasson, több tízezer embernek "az összehangolt és elkötelezett munkájára volt és van szükség" - tette hozzá Vukovich Gabriella. Kovács Marcell, a KSH főosztályvezetője, a népszámlálás projekvezetője pedig arról beszélt, hogy a kérdőív "barátságos", könnyen kitölthető, először néhány kérdés jelenik meg a lakáskörülményekről, majd a személyi kérdőívek következnek. A háztartásban élő minden személyre vonatkozóan ki kell tölteni ezeket.

Kovács Marcell jelezte, hogy mindenki részvételére számítanak, aki Magyarországon él, vagy átmenetileg, kevesebb mint 12 hónapig külföldön tartózkodik, esetleg külföldi állampolgárként több mint 3 hónapja az országban él.