A vidéki vendéglátás lehet az egyik nagy vesztese annak, hogy a választások előtt, 2022 februárjától május 31-ig élelmiszert is lehet venni SZÉP-kártyával - írja a 444.hu. Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke rögtön nyilatkozott a Turizmus.com-nak, ahol elmondta: a járvány okozta gazdasági válság a turisztikai szektort sújtotta a legnagyobb mértékben, így aggasztó, hogy az eddig stabil bevételt jelentő SZÉP-kártyás költések a rendelet miatt csökkenhetnek.

Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a kereskedők tömegével fognak élni a lehetőséggel, hogy februártól május végéig, tehát négy hónapon át elfogadhatják a SZÉP-kártyát. Sokan számolgathatnak, hogy ez megéri-e nekik, vagy sem. Például az OTP az elmúlt években országszerte több tízezer szolgáltatóval kötött szerződést, de ezek nem 4 hónapra szóltak.

Ahhoz, hogy valaki elfogadóhellyé váljon, online szerződést kell kötni a bankkal, meg kell adni céges vagy vállalkozói adatokat, valamint a már meglévő POS-terminált alkalmassá kell tenni a SZÉP-kártya technikai kezelésére. Az elfogadóhelynek tranzakciónként a beváltási forgalom 3,6 százalékát, de legalább 12 forint jutalékot kell fizetnie abban az esetben, ha nála SZÉP-kártyával fizettek – az elfogadóhely a díjjal csökkentett összeget fogja megkapni.

Tehát ez költségekkel és adminisztrációval jár, amit nem biztos, hogy mindenki vállalni fog, ellenben a kereskedőnek nyilván extra reklámot jelent, ha kiírhatja a boltjára, hogy elfogadja a SZÉP-kártyát.