A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Nyomozó Főosztály 2020. január 20-án nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen egy, az adóigazgatási szakterülettől érkező bűnügyi tájékoztatás alapján - írja hétfői közleményében a NAV.

"A büntetőeljárás során okirati bizonyítási eszközök felkutatása és lefoglalása vált szükségessé, ezért a NAV nyomozói 2022. február 21-én kutatást tartanak a nyomozás során beazonosított irattárolási helyeken, azaz Budapest, VIII. kerület, Dankó utca 9., Dankó utca 11. és Dankó utca 15. szám alatti helyiségekben. Mivel a nyomozás jelenleg is folyamatban van, a NAV a büntetőeljárásról nem hozhat nyilvánosságra egyéb részleteket" - olvasható a közleményben.

Ez egy demonstratív politikai akció – mondta Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője a hvg.hu-nak, megerősítve, hogy hétfő reggel a NAV nagyjából harminc munkatársa jelent meg a Dankó utcai központjukban. Iványi szerint ez a régi történet új felvonása lehet: valóban van elmaradásuk a NAV felé, de mint sokszor elmondta, ezt nagyon szívesen kifizetnék, ha végre a magyar állami is kifizetné azt a több milliárd forintot nekik, ami a jog szerint jár – szerinte ez mintegy 12 milliárd forint körüli összeg.

Az Iványi elnökölte Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) is a Dankó utca 11. szám alatti székhelyen működik, amelynek intézményei több száz milliós járuléktartozást halmoztak fel.

Iványi később azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a "költségvetési csalás" ténye teljesen váratlanul érte, mert adótartozásról tudott, de a többek közt a NAV-osok állítása szerint a lelkészképző főiskolájukat és az Oltalom Karitatív Egyesületet érintő költségvetési csalás új információ.

A MET-től az Orbán-kormány megvonta az egyházi státuszt, így 2017-től elesett az állami támogatástól. Az Alkotmánybíróság egyik 2013-as határozata kimondta, hogy a MET egyházi jogállását nem veszítette el, egyesületi átalakulása nem kényszeríthető ki. Az egyesület szerint a szociális és oktatási tevékenységük után se kapják meg azokat az állami támogatásokat, amiket más hasonló szervezetek megkapnak.