Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hónapok óta makacsul tartja az átlagosan 78 eurócentes árszintet az étkezési alma csomagolóhelyi ára az Európai Bizottság adatai szerint. A top-4 almatermelő adataira épülő átlagérték egyszerre tartalmazza az extrém magas francia és a kirívóan alacsony lengyel árakat (nem mennyiség szerint súlyozva) – írja a Mezőhír. A portál kitér rá, hogy a tavalyi almatermés átlagos volt az EU-ban, szinte megegyezett a 2021. évivel.

Az alábbi három tagországban tapasztaltak a legnagyobb termelési visszaesést: 

  • Magyarország (-33 százalék)
  • Spanyolország (-29 százalék)
  • Portugália (-24 százalék).

A portál szerint mindennek nem volt hatása az összemennyiségre, mert a különbséget kiegyenlítette a lengyel termés, ami az elmúlt 10 év második legnagyobbika volt 4,7 millió tonnával.

Húzza magával a léalmát is

Franciaországban a legdrágább az alma, már a 1,25 eurót közelíti egy kilogramm ára, Magyarországon ennek a felét sem adják érte (58 cent). Lengyelországban 49 cent közelébe emelkedett az értéke. Az étkezési alma pillanatnyi exportára 92 eurócent a Bizottság adatai szerint.

„Tavalyhoz mérten 50 százalékkal fizetnek többet az étkezési gyümölcsért. Az exportőrök ugyanis a tavalyi értékesítési sokk után (a fehérorosz piac elvesztése) megtalálták új értékesítési csatornáikat. Ez magával húzza léalma árát is, noha az még mindig a tavalyi árszint alatt kullog” – olvasható az elemzésben. 

A cikkben kitérnek rá, hogy jelenleg nem könnyű értékesíteni az almát, mivel többek között beszűkült a keleti piac és a külső konkurencia - mint Törökország és Moldova -  tovább erősödött.