Hónapok óta makacsul tartja az átlagosan 78 eurócentes árszintet az étkezési alma csomagolóhelyi ára az Európai Bizottság adatai szerint. A top-4 almatermelő adataira épülő átlagérték egyszerre tartalmazza az extrém magas francia és a kirívóan alacsony lengyel árakat (nem mennyiség szerint súlyozva) – írja a Mezőhír. A portál kitér rá, hogy a tavalyi almatermés átlagos volt az EU-ban, szinte megegyezett a 2021. évivel.

Az alábbi három tagországban tapasztaltak a legnagyobb termelési visszaesést: 

  • Magyarország (-33 százalék)
  • Spanyolország (-29 százalék)
  • Portugália (-24 százalék).

A portál szerint mindennek nem volt hatása az összemennyiségre, mert a különbséget kiegyenlítette a lengyel termés, ami az elmúlt 10 év második legnagyobbika volt 4,7 millió tonnával.

Húzza magával a léalmát is

Franciaországban a legdrágább az alma, már a 1,25 eurót közelíti egy kilogramm ára, Magyarországon ennek a felét sem adják érte (58 cent). Lengyelországban 49 cent közelébe emelkedett az értéke. Az étkezési alma pillanatnyi exportára 92 eurócent a Bizottság adatai szerint.

„Tavalyhoz mérten 50 százalékkal fizetnek többet az étkezési gyümölcsért. Az exportőrök ugyanis a tavalyi értékesítési sokk után (a fehérorosz piac elvesztése) megtalálták új értékesítési csatornáikat. Ez magával húzza léalma árát is, noha az még mindig a tavalyi árszint alatt kullog” – olvasható az elemzésben. 

A cikkben kitérnek rá, hogy jelenleg nem könnyű értékesíteni az almát, mivel többek között beszűkült a keleti piac és a külső konkurencia - mint Törökország és Moldova -  tovább erősödött.