A Vasárnapi Hírek megbízásából készített reprezentatív közvéleménykutatásból kiderül, hogy az emberek több mint fele szerint a Sargentini-jelentés elsősorban a magyar kormányt ítéli el, és a válaszadók negyede gondolja úgy, hogy Magyarországot.

A válaszadók többsége úgy gondolja, hogy a demokratikus normák követésének ügye egy EU tagország esetében elsősorban az ország belügye, de az EU-re is tartozik. A megkérdezettek harmada szerint teljesen az ország belügye, míg 14 százalék szerint EU tagország esetén az EU-re is teljes mértékben tartozik.

Azzal, hogy a jelentést meg kell szavazni az MSZP-szavazók és a diplomások értenek egyet leginkább. A Fidesz szavazók és a szakmunkások erről másként gondolkoznak.

Érdekes, hogy a Jobbik szavazók között is többségben vannak azok, akik támogatják az elmarasztaló jelentés megszavazását, de köztük vannak a legtöbben azok között is, akik nem tudnak állást foglalni a kérdésben.

Tíz megkérdezettből kilenc (89 százalék) szerint attól még, hogy kétharmaddal választottak meg egy kormányt nem tehet meg akármit, számon lehet kérni a tetteit. Erről minden vizsgált társadalmi csoport így gondolkodik, köztük a Fidesz szavazók 90 százaléka is.

Azonban akkor más jóval megosztottabb a társadalom, ha azt vizsgáljuk, hogy a demokratikus normák hazai megsértése esetén az EU-nak meg kell e avatkoznia - összességében a többség, a megkérdezettek több mint fele (52 százalék) a beavatkozás mellett van, míg tízből négyen (42 százalék) nem támogatja azt.

A törésvonal ebben az esetben is a Fidesz szavazók, és a többiek között keletkezik. Míg a Fidesz szavazók kétharmada (68 százalék) nem ért egyet a beavatkozással, és ötöde (24 százalék) egyetért vele, a többi párt szavazói körében 81-98 százalék között van azok aránya, akik szerint a demokratikus normák megsértése esetén be kell avatkozni - hasonlóan gondolkodnak a bizonytalanok is.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.